Gertrude Kitembo: “30 juni is een uitgerekend moment van bezinning over het bestuur van het land” (CongoForum)KINDU- De dag 30 juni is een uitgerekend moment van bezinning en evaluatie van 62 jaar bestuur van de Democratische Republiek Congo (DRC) en van de nieuwe ervaring met decentralisatie sinds 2006. De voorzitter van de Provinciale Assemblee van Maniema, Gertrude Kitembo, zei dat volgens Radio Okapi gisteren ter gelegenheid van de onafhankelijkheid van het land, verkregen op 30 juni 1960.

“Het is ook een gelegenheid voor het Congolese volk in het algemeen en Maniema in het bijzonder om een nieuw ontwikkelingsplan voor ons land en onze provincie te verfijnen,” zei ze.

Op 30 juni 2022 viert de DRC 62 jaar onafhankelijkheid. Dit jaar wordt gemarkeerd door de begrafenis van de eerste premier, Patrice-Emery Lumumba, die op 17 januari 1961 werd vermoord.

Voorts verzocht Gertrude Kitembo om tussenkomst van het staatshoofd voor het houden van nieuwe verkiezingen na de annulering van de verkiezingen van de gouverneurs van Maniema:

“Tot op heden heerst er verwarring in het bestuur van de provincie waarvan de bevolking zich afvraagt of er nieuwe verkiezingen zullen worden gehouden en of de procedure voor de gerechtelijke autoriteiten zal worden voortgezet”, zei zij.

De voorzitter van de Provinciale Assemblee van Maniema feliciteerde haar collega-parlementsleden met het werk dat zij tijdens deze zitting hebben verricht. Volgens haar werden verschillende zaken besproken en overgedragen aan de verschillende commissies.

Gécamines belooft resultaten

Nog steeds in verband met de viering van de verjaardag van de onafhankelijkheid van het land is Gécamines vastbesloten strategieën in te voeren die zullen bijdragen tot de verhoging van het productieniveau en tot het herstel van de nationale economie.

De persmededeling, ondertekend door Bester-Hilaire Ntambwe Ngoy en Alphonse-Kaputo Kalubi, respectievelijk directeur-generaal en voorzitter van de raad van bestuur van Gécamines, luidt als volgt: “Deze 62e verjaardag van de onafhankelijkheid, die plaatsvindt in een ongeëvenaarde context die gekenmerkt wordt door het herstel van de vrede en de integriteit van ons nationale grondgebied, geeft ons de gelegenheid om meer aan uw zijde te staan ter ondersteuning van uw optreden en van de maatregelen die u voortdurend neemt om het Congolese volk zijn identiteit als soeverein volk terug te geven.”

© CongoForum, 30.06.22

Beeld-bron: Radio Okapi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.