Haut-Katanga: mars van de Union Sacrée (USN) ter ondersteuning van leger en politie (CongoForum)

LUBUMBASHI- Politieke partijen die deel uitmaken van de Heilige Unie (Union Sacrée) voor de Natie (USN) zijn op zaterdag 25 juni de straat opgegaan om hun steun te betuigen aan de strijdkrachten van de DRC (FARDC) en de Congolese nationale politie (PNC). Zij zamelden ook geld in voor de soldaten aan het front en wensten de terugkeer van de vrede in het oosten van de Democratische Republiek Congo. Dat meldt Radio Okapi.

Duizenden demonstranten vertrokken vanuit verschillende delen van de stad en begaven zich naar het centrale plein van het postkantoor in het centrum van de stad, dat voor het begin van de mars als verzamelplaats werd beschouwd.

Deze politieke partijen waren aanwezig:

Union Nationale des Fédéralistes du Congo (UNAFEC)
Union pour la démocratie et le progrès social (UDPS)/Tshisekedi
Convention des Congolais unies (CCU)
Union pour la nation congolaise (UNC)
Congrès national congolais (CNC)
Rassemblement des démocrates tshisekedistes (RDT)
Mouvement social pour le renouveau (MSR)
UDPS/Kibasa.


Zij vertrokken vanaf de Chaussée Laurent Desiré kabila , passeerden de Avenue Kasa-Vubu en het Georges Arthur Forrest-plein alvorens te komen bij de esplanade van het 30-juni-gebouw, zetel van de provinciale assemblee. Bovendien droegen ze de vlaggen van hun politieke partijen en spandoeken met boodschappen van steun aan de FARDC en de opperbevelhebber van de strijdkrachten en de politie.

Spandoeken

Op de spandoeken stond te lezen: “Wij willen vrede in het oosten van het land” of “FARDC, wij staan achter u”, “Wij moedigen u aan de M23 eruit te trappen”, of “Wij hekelen de steun van Rwanda aan de M23, alleen vrede”.

Al deze betogers werden begeleid door hun leiders, waaronder de vice-gouverneur van Haut-Katanga.

Bij aankomst heeft de vertegenwoordiger van de UDPS een steunbetuiging voorgelezen alvorens deze te overhandigen aan de vertegenwoordiger van de voorzitter van de provinciale assemblée. De vice-gouverneur legde de betekenis van de mars uit en spoorde de bevolking aan om de soldaten die aan het front zijn, te blijven steunen.

De mars werd opgeluisterd door een inzameling ten bate van de soldaten die in het oosten van het land vechten om de vijand te verdrijven. De demonstranten gingen vreedzaam uiteen.

© CongoForum, 27.06.22

Beeld-bron: Radio Okapi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.