Lumumba-toren, begraafplaats van voormalig premier van de DRC, in de kijker (CongoForum)

KINSHASA- De relikwie van Patrice-Emery Lumumba, de eerste eerste minister van de DRC, is op donderdag 30 juni begraven in een geel geschilderd mausoleum waarop het standbeeld van de nationale held troont. Dit mausoleum werd gebouwd aan de voet van het Limete-knooppunt. Sinds enkele maanden wordt gewerkt aan de verfraaiing van deze historische en culturele plaats, meldt Radio Okapi.

De eerste steen van dit monument, een van de belangrijkste symbolen van de provinciestad Kinshasa, werd op 12 september 1967 gelegd door wijlen president Mobutu, samen met zijn ambtgenoten, onder wie Julius Nyerere van Tanzania, Keneth Kaunda van Zambia en Alphonse Massamba Débat van Congo-Brazzaville.

De funderingen van de toren werden in 1969 gelegd en de zuilen werden in 1970 opgericht, maar in 1974 werden de werkzaamheden stopgezet. De precieze oorzaak van de stopzetting is niet bekend.

Gelegen op de kruising van de Boulevard Lumumba met de Avenue By Pass, tussen de gemeenten Limete in het noorden, Lemba in het zuidwesten, Matete in het zuidoosten en niet ver van het district Tshangu in het westen, is de ‘Echangeur de Limete’ een 210 meter hoge toren van gewapend beton.

Zoals het Vrijheidsbeeld en de Eiffeltoren

Dit monument, dat werd gebouwd door de Frans-Tunesische architect Olivier-Clément Cacoub en een Joegoslavische bouwonderneming, moest het symbool worden van de Congolese natie en een belangrijke toeristische trekpleister, zoals de Eiffeltoren in Parijs of het Vrijheidsbeeld in New York.

‘La tour de l’Echangeur’ bestaat uit vier kolommen van gewapend beton die een hoogte van 210 meter bereiken. Binnen elke kolom zijn er ofwel liften ofwel trappen.

De toren staat op een imposante sculpturale sokkel, die op zijn beurt aan één kant uitkomt op een 300 meter lang viaduct dat naar het ceremoniële platform leidt. Er bevindt zich een museum voor hedendaagse kunst en multimedia dat elke weekdag ’s morgens open is.

In het kader van het beleid van “Recours à l’authenticité” heeft President Mobutu Sese Seko in zijn toespraak op 30 juni 1966 Patrice Emery Lumumba officieel tot “nationale held” uitgeroepen. Hij doopte de Boulevard Léopold II om tot “Boulevard Lumumba” en kondigde tegelijk de bouw aan van een monument te zijner nagedachtenis op de huidige plaats van de de ‘Echangeur de Limete’.

© CongoForum, 30.06.22

Beeld-bron: Radio Okapi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.