DRC: IMF hecht goedkeuring aan tweede evaluatie van economisch programma van regering in kader van uitgebreide kredietfaciliteit (CongoForum)

KINSHASA- Tijdens de ministerraad van vrijdag 1 juli maakte de minister van Financiën, Nicolas Kazadi bekend dat het dagelijks bestuur van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) op woensdag 29 juni 2022 zijn goedkeuring heeft gehecht aan de tweede herziening van het economisch programma van de regering via de Extended Credit Facility (ECF). Dat bericht de nieuwssite www.politico.cd.

In zijn toespraak benadrukte de thesaurier van de DRC dat dit een erkenning is van de vooruitgang die de regering heeft geboekt op het gebied van het macro-economisch beheer van het land, hetgeen zal leiden tot de uitbetaling, in de komende dagen, van 213 miljoen USD aan betalingsbalanssteun. Voor de Congolese regering betekent dit een toename van de deviezenreserves van de Centrale Bank van Congo.

Ontwikkeling 145 gebieden

Nicolas Kazadi deelde mee dat deze goedkeuring ook de uitbetaling mogelijk zal maken van een tweede tranche van speciale trekkingsrechten (SDR) in de orde van grootte van 211 miljoen USD voor het plaatselijke ontwikkelingsproject voor de 145 gebieden. Voorts heeft de minister van Financiën de regering ingelicht over de ontwikkelingen in verband met de voorlopige administratie van Afriland First Bank CD. Dit omvat maatregelen die zijn genomen om de bankverrichtingen ten gunste van de cliënten van deze handelsbank te normaliseren.

“Er zijn speciale maatregelen genomen om deposanten te ontlasten die hun tegoeden hebben gebruikt voor hun verplichtingen jegens de Schatkist”, aldus de notulen van de eerste vergadering van de ministerraad in juli.

Bijgevolg deelt dezelfde bron mee dat de regering, overeenkomstig de wettelijke en reglementaire teksten terzake, de mogelijkheid heeft goedgekeurd om haar garantie te verlenen aan de Centrale Bank van Congo (BCC) tot een bedrag van 100 miljard CDF, ten einde de opening van een kredietlijn ten gunste van deze commerciële bank mogelijk te maken en zodoende tot een totale normalisering van haar activiteiten te kunnen komen.

© CongoForum, 05.07.22 (edm)

Beeld-bron: IMF

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.