Grande Orientale: Agri-business Expo centraal op economische conferentie in september in Kisangani (CongoForum)



KISANGANI- De eerste editie van de economische conferentie, “Expo Agri Business”, zal in september 2022 in Kisangani plaatsvinden. Het is een initiatief van de vzw Flambeau de l’Orient, afgekort FLOR, die zich ten doel heeft gesteld te werken aan de daadwerkelijke promotie van de “Grande Orientale” met de stad Kisangani als derde pool van economische ontwikkeling van de DRC. Deze aankondiging gebeurde op zaterdag 25 juni 2022 in Kinshasa, na afloop van een voorbereidende vergadering onder voorzitterschap van de voorzitter van de raad van bestuur van FLOR, mevrouw Odette Babandoa, in aanwezigheid van vertegenwoordigers van de provinciale regeringen van Bas-Uele, Haut-Uele en Ituri. De vertegenwoordiger van Tshopo was verontschuldigd. Dat bericht depechesdelatshopo.net.

Ook professor Florentin Mokonda Bonza, die zijn deskundigheid kwam inbrengen en vooral wijze raadgevingen kwam verstrekken voor het welslagen van de eerste editie van het genoemde economisch forum, was aanwezig. De organisatie zal gebeuren in samenwerking met de Belgische economische spelers van het Waals-Brabantse Gewest onder leiding van minister van Staat André Flahaut. 

Tijdens de vergadering van zaterdag 25 juni in Kinshasa bevestigde Caleb Djamany, consultant en deskundige,  dat hij zich zal inzetten voor het welslagen van de eerste editie van Expo Agri Business in de provincie Tshopo. Dr. Irénée Abibi Amegiede, permanent secretaris van de vzw FLOR, verklaarde op haar beurt aan de verslaggevers van depechesdelatshopo.net, dat deze economische ontmoeting tot doel heeft kansen te creëren op een wederzijds voordelige verrijking voor zowel de regio Waals-Brabant als de Grande Orientale, een regio van onnoemelijke mogelijkheden.

Bewustmaking van de mogelijkheden van investeringen

Het zal er dus om gaan om tijdens de voor september 2022 geplande conferentie de economische actoren (spelers) van de regio en elders bewust te maken van de grote mogelijkheden die investeringen in de agro-industrie bieden om hun financiële mogelijkheden te vergroten. Bovendien is het de bedoeling om buitenlandse economische spelers die belangstelling hebben voor de Congolese agro-industrie de mogelijkheid te bieden  nieuwe horizonten te verkennen die groei mogelijk maken.

De conferentie schept eveneens een gelegenheid om de banden aan te halen en het historisch en cultureel geheugen op te frissen dat de bevolkingen van de DRC in het algemeen, en die van de Grande Orientale in het bijzonder, met het koninkrijk België verbindt. Dit kan bijvoorbeeld door de valorisatie van de toeristische site Esang à Belgica van Yangambi, waar Koning Leopold III ooit zou zijn verbleven. Verder zou de ontwikkeling van een win-win partnerschap ook kunnen gestimuleerd worden door de toenadering te vergemakkelijken via een jumelage (band tussen zustersteden) van de steden van de Grande Orientale (de steden Buta, Bunia, Isiro en Kisangani) binnen het kader van de gedecentraliseerde samenwerking met de Waalse steden van België.

© CongoForum, 04.07.22 (edm)

Beeld: wegwijzers in Buta, Bas Uele

Bron: Eddy Merveillie

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.