Bukavu: seminarie over beter beheer van water in Kivumeer en Ruzizi-rivier (CongoForum)

BUKAVU – Het slechte beheer van de stroomgebieden van het Kivumeer en de Ruzizi-rivier vormt een ernstige bedreiging voor de leefomstandigheden van de inwoners van de stad Bukavu in Zuid-Kivu. Radio Okapi bericht over een tweedaags seminarie over deze thematiek waaraan wordt deelgenomen door overheidsdiensten, het middenveld, wetenschappers en verkozenen. Het seminarie wordt georganiseerd door de autoriteit die verantwoordelijk is voor de stroombekkens, ABAKIR.

Bedoeling van de bijeenkomst is vooral om de stedelijke overheid in Bukavu te doen beseffen dat ze de regels ter bescherming van het milieu beter moet laten naleven. Josué Aruna is een vooraanstaande stem uit het middenveld in Bukavu. Volgens hem moeten er duidelijke doelstellingen worden bepaald zodat ABAKIR bij zijn geldschieters kan lobbyen om steun te vinden voor projecten waarmee de stad Bukavu het lokale afval beter kan managen en verwerken. Bukavu werkt onder meer samen met de Duitse ontwikkelingssamenwerking (GIZ) en de Afrikaanse Ontwikkelingsbank.

Ook de burgemeester van Bukavu heeft zijn rol te spelen, klinkt het. Die moet bijvoorbeeld erop toezien dat er niet in het wilde weg van alles wordt gebouwd in de stad. Hij moet zich inzetten om watervervuiling tegen te gaan en het beheer van afval te verbeteren.

© CongoForum, 09.08.22 (db)

Beeld – bron: Radio Okapi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.