Congolese regering blij met rapport van VN-experts: Rwanda steunt effectief rebellen van M23 (CongoForum)

KINSHASA – De Congolese regering is tevreden over een rapport van experts van de Verenigde Naties dat bevestigt dat de rebellen van M23 steun krijgen van Rwanda. “Het rapport bevestigt dat het Rwandese leger munitie en uniformen leverde aan M23”, stelt regeringswoordvoerder Patrick Muyaya.

De experts beschikken over beelden van Rwandese soldaten in een kamp van M23. Die beelden, gemaakt door drones, tonen honderden soldaten die aan het marcheren zijn op Congolees grondgebied. Foto’s en video’s tonen rebellen van M23, voorzien van Rwandese uniformen en materieel van het Rwandese leger.

Muyaya wijst erop dat het rapport in de lijn ligt van wat de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch al verklaarde. Ook HRW stelde vast dat Rwanda zich moeit in Congo en samenwerkt met M23. “Rwanda kan de aantijgingen niet langer ontkennen. Het moet zijn schuld erkennen en toegeven dat het mee verantwoordelijk is voor de instabiliteit in de DR Congo”, aldus de regeringswoordvoerder.

Veiligheidsraad

De Congolese autoriteiten verwachten nu dat de VN-Veiligheidsraad gevolgen trekt uit de feiten. “M23 moet zich uit alle bezette plaatsen terugtrekken, en de Veiligheidsraad moet steun geven aan het gerechtelijke proces waarmee we alle verantwoordelijken willen veroordelen en schadevergoedingen willen verkrijgen voor de families van de slachtoffers”, zegt Muyaya.

Patrick Muyaya is van mening dat het rapport van de VN-experts vroeger had moeten worden gepubliceerd. Zo hadden we het verlies van een aantal mensenlevens kunnen vermijden, zei de regeringswoordvoerder op Top Congo FM. Muyaya onderstreepte het verlangen van de regering om de vrede zo vlug mogelijk te herstellen in Rutshuru en om M23 te zien vertrekken.

© CongoForum, 05.08.22 (db)

Beeld – bron: Jonathan Fuanani

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.