DRC: journalist Joseph Kazadi vrijgelaten na 3 weken geheime detentie (CongoForum)

KINSHASA- De Congolese journalist Joseph Kazadi, die samen met zijn Amerikaanse collega werd gearresteerd, is donderdag vrijgelaten na 22 dagen geheime detentie bij de nationale inlichtingendienst (ANR) in de Democratische Republiek Congo, aldus de Congolese journalistenvereniging.

Joseph Kazadi, die op 13 juli in Lubumbashi (zuid-oost DRC) werd gearresteerd, “werd vandaag door de ANR vrijgelaten, na meer dan 20 dagen in hechtenis te hebben gezeten,” vertelde Gaby Kuba, voorzitter van de Nationale Unie van de Pers van Congo (UNPC), aan AFP.

Kazadi mocht tijdens zijn hele detentie in het ANR geen bezoek ontvangen van zijn familie en advocaten, maar hij zei dat hij “niet werd gemarteld, ondanks de moeilijke detentieomstandigheden.”

“De journalist werd ondervraagd over zijn activiteiten als tussenpersoon voor een Amerikaanse collega en over zijn motieven om het vervoer naar een bijeenkomst met een gewapende groepering te vergemakkelijken, waarbij hij zijn auto ter beschikking stelde,” voegde de heer Kuba eraan toe.

De heer Kazadi heeft de ANR toegezegd dat hij zijn auto niet meer zal verhuren voor ontmoetingen met gewapende groepen, voegde hij eraan toe.

De Congolese journalist Joseph Kazadi en zijn Amerikaanse collega Stavros Nicholas Niarchos zijn op 13 juli in Lubumbashi gearresteerd en vervolgens naar Kinshasa overgebracht door agenten van de ANR, die hen ervan verdenken ongeoorloofde contacten te hebben gehad met gewapende groeperingen die in deze mijnstreek actief zijn.

De Amerikaanse journalist werd na zes dagen opsluiting vrijgelaten.

De DRC staat op de 125e plaats van de 180 landen in de Reporters zonder Grenzen (RSF) 2022-index.

© CongoForum, 06.08.22

Beeld-bron: John Bompengo

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.