DRC: Vijf vragen aan Catherine Odimba, de nieuwe “VN vrouwen Deputy Country Representative” (CongoForum)

KINSHASA- Catherine Odimba Kombe, afgestudeerd in politieke en administratieve wetenschappen aan de universiteit van Kinshasa en gepassioneerd door gendervraagstukken en de politieke participatie van vrouwen, is sinds 1 augustus plaatsvervangend vertegenwoordiger van het UN Women’s Office in de DRC. Het is een positie die wordt verworven na meer dan 10 jaar dienst. In dit korte interview met Desk Femme (Actualité.cd) ontdekt u wat zij bereikt heeft en wat haar ambities zijn voor deze functie.

Hallo Ms. Catherine Odimba en dank u voor uw tijd. Hoe heeft u het nieuws ontvangen van uw benoeming in deze positie?

Catherine Odimba: Ik heb het nieuws met vreugde ontvangen, maar ook met veel vragen over de institutionele en individuele verantwoordelijkheid die ik moet dragen met betrekking tot de genderproblematiek in de DRC. Deze problemen doen zich voor op politiek en economisch gebied, in het normatieve kader, maar ook op diverse terreinen van het maatschappelijk leven waar reacties worden verwacht met betrekking tot de gelijkheid van vrouwen en mannen en de emancipatie van vrouwen en jonge meisjes. Het is dan ook met deemoed dat ik deze verantwoordelijkheid op mij neem door te erkennen dat er verschillende actoren zijn die de belangen van vrouwen en meisjes op het toneel behartigen. Ik zal tussenbeide komen als een bijdrage aan de inspanningen van hen allen. Het is een mandaat en bovenal een missie waarvoor ik verantwoording verschuldigd ben aan UN Women, haar partners en de begunstigden (mannen, vrouwen, meisjes, jongens, gemeenschappen en politieke en sociale instellingen) in de DRC.

Hoe bent u van plan de komende uitdagingen aan te gaan?

Catherine Odimba: Ik denk dat in de eerste plaats het mandaat van UN Women mijn handelwijze zal bepalen. En als ik naar dit mandaat kijk, weet ik dat we samen, met al mijn collega’s die daar zijn, zullen werken aan een normatief kader dat gunstig is voor gender, zullen werken aan meer coördinatie inzake genderkwesties in de Democratische Republiek Congo, zullen werken op het gebied van politieke participatie en vrouwelijk leiderschap, met inbegrip van governance, zullen werken aan kwesties van economische empowerment van vrouwen en meisjes, zullen werken op het gebied van de bestrijding van geweld tegen vrouwen, maar ook aan de betrokkenheid van vrouwen bij het vredes- en veiligheidsproces. UN Women heeft een heel plan rond deze kwesties. Het is in deze context dat ik zal bijdragen tot het bereiken van de resultaten van het mandaat van UN Women in de DRC.

Hoe beoordeelt u de strijd voor gendergelijkheid in de DRC?

Catherine Odimba: Er is zeker vooruitgang geboekt in het normatieve kader inzake gender in de DRC, op het gebied van politieke participatie en de strijd tegen gender-gerelateerd geweld. Maar er moeten nog uitdagingen worden aangegaan. De toe-eigening van deze strijd op het hoogste niveau van de Staat, die tot uiting komt in de erkenning van het Staatshoofd als voorvechter van positieve mannelijkheid en Hij voor Zij, is hiervan een welsprekend bewijs.

Wat is er nodig om deze gelijkheid te bereiken?

Catherine Odimba: Wat overblijft is de tenuitvoerlegging van dit normatieve kader op een zeer strategische manier te plannen en vooral te beschikken over een kritische massa van mannen en vrouwen die de belangen van vrouwen vertegenwoordigen en verdedigen, als een noodzaak voor ontwikkeling, democratie en het genot van de rechten die aan elke Congolese burger worden toegekend, waarbij de vrouw een volwaardig burger is.

Wat zou u, nu u zo’n groot verantwoordelijkheidsniveau heeft bereikt, tot slot zeggen tegen een jonge Congolese vrouw die dezelfde ambities heeft als u?

Catherine Odimba: Beste meisjes en jongens, geen goed succes zonder werk, zonder zelfopoffering, zonder liefde voor wat je doet. Zonder respect voor de normen die onze samenleving regeren. En deze normen beginnen op gezinsniveau, in de gemeenschap, maar ook op de werkplek. Zij moeten worden gerespecteerd, zeker als wij gelovigen zijn, het is ook ons geloof dat ons een bepaalde gedragslijn geeft. Geloof in jezelf, beste jongeren, en vooral, verlaat de paden die vernederen. Bevriend diegenen die je helpen je doelen te bereiken, met wie je plannen kunt bespreken, geen vrienden die je niet helpen groeien, vrienden die je in de afleiding brengen. Je toekomst hangt ook af van de vriendschappen die je nu opbouwt. Je toekomst hangt af van de plannen die je hebt en je toekomst hangt af van hoe je werkt. Hou van het werk en doe alles met nederigheid, respect voor anderen en bovenal respect voor waarden. Je zult slagen, wanneer je wilt, als je wilt, je kunt.

Catherine Odimba Kombe heeft bovendien gewerkt als docent-onderzoeker aan de universiteit van Kinshasa en in verschillende agentschappen, waaronder het Bureau van de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten, UNDP, UNESCO, enz.

© CongoForum, 16.08.22

Beeld-bron: digitalcongo.net

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.