Kinshasa: burgerbewegingen betogen tegen willekeurige arrestaties (CongoForum)

KINSHASA- Bepaalde burgers waren niet ingenomen met de toespraak van het staatshoofd over de vrijheid van meningsuiting. Burgerbewegingen onder het label “Rechtvaardigheid voor allen” zeggen dat zij zich monddood voelen en besloten hebben de angst voor gevangenisstraf en de verboden op demonstraties, die de democratie verstikken, te trotseren. Dat bericht Mediacongo.

Een netwerk van pro-democratiebewegingen heeft op donderdag 18 augustus in Kinshasa een mars georganiseerd om eerlijke rechtspraak voor alle Congolezen te eisen. De groep hekelt met name de als willekeurig beschouwde arrestaties van opposanten en andere activisten van de civiele samenleving. “Wij zijn hier gekomen om een memo in te dienen die is geschreven door Congolese burgerbewegingen en mensenrechtenverenigingen om echte gerechtigheid in ons land te eisen”.

“We willen vrijheid van meningsuiting omdat we vandaag geconfronteerd worden met willekeurige arrestaties, arrestaties die geen rekening houden met de eerbiediging van de wet. Arrestaties met geweld. Daarom zijn wij bijeengekomen om te zeggen dat wij dit in ons land niet steeds opnieuw kunnen laten gebeuren. Dit is hoe onze memo is geschreven,” zei een woordvoerder van de demonstranten.

Pro-democratische activisten zijn van mening dat het repressieve apparaat wordt versterkt, onder meer door het ontvoeren van politieke actoren, intimidatie en bedreigingen van personen. Een arsenaal dat steeds meer ter beschikking zou worden gesteld om manifestaties en sociale protesten te verhinderen.

Activisten roepen op tot vrijlating van gewetensgevangenen en vrijheid van meningsuiting

“Hier wil ik één ding duidelijk stellen: er is geen sprake van dat onze demonstratie door wie dan ook wordt gebruikt, noch door een politieke partij, noch door welke persoonlijkheid dan ook. Wij zijn slechts burgerbewegingen die zich bekommeren om een behoorlijke rechtsgang, een rechtvaardige rechtspleging voor alle Congolezen”, zo herinnerde de gelegenheidswoordvoerder van de groep. Op hun spandoeken kon men lezen “Gerechtigheid voor allen: een gemanipuleerd rechtssysteem is een instrument van intimidatie”. Of “Ja, tegen een rechtvaardige rechtspraak”, “Gerechtigheid, hefboom van ontwikkeling”, “Gerechtigheid doet een natie opstaan, geen politieke gevangenen meer”.

Deze burgerbewegingen, die vreedzaam hebben gedemonstreerd, beweren niet door de politie te zijn mishandeld. Een demonstrant zei ten overstaan van de politie: “Wij willen menselijke gerechtigheid”.

© CongoForum, 19.08.22

Beeld-bron: Mediacongo

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.