Kinshasa: werkloze jongeren zetten tolpoorten op in de buurt van het stadscentrum (CongoForum)

KINSHASA- De nieuwssite Alternance.cd meldt dat in Ngwaka, een volkswijk van de gemeente Kinshasa, een zekere ‘psychose’ zich van de bevolking heeft meester gemaakt door de aanwezigheid van werkloze,  delinquente jongeren in het straatbeeld. Elke dag overvallen ze voorbijgangers, dag en nacht, terwijl de politie en de gemeentelijke autoriteiten zich totaal onverschillig tonen.

In de gemeente Kinshasa worden bepaalde buurten sterk afgeraden voor mensen die op zoek zijn naar een huurwoning. Dit is het geval in Ngwaka. Hoewel het op minder dan een kilometer van het stadscentrum ligt, leven de inwoners er geenszins in veiligheid en rust.

Zij worden letterlijk geterroriseerd door ‘bendes nietsnutten’, die het grootste deel van hun tijd op straat doorbrengen. Deze jongeren organiseren elke dag een soort tol, vooral op de hoeken van Sankuru-Usoke, Village-Usoke, Wangaka-Rails, Bomu-Sankuru Avenues en deze lijst is zeker niet  volledig. 

“Elke dag moet ik bij elke verplaatsing minstens 1500FC (0,73 USD) voorzien om aan de jongeren op de hoek van mijn laan  uit te delen  ten einde te vermijden dat ik aangevallen wordt,” zegt een bewoonster van Itaga Avenue. Net als zij geeft de eigenaar van een terrein met verschillende opslagplaatsen aan de Luvwa Avenue toe dat hij tot op zekere hoogte heeft samengewerkt met de misdadigers in zijn laan. “Ik geef ze wat geld voor mijn bescherming en die van mijn huurders,” zegt de man en hij legt uit dat het niet steeds gemakkelijk is omdat ze er elke dag om vragen en als je het hun niet geeft, worden ze agressief.

© CongoForum, 15.08.22 (edm)

Beeld-bron: Jonathan Fuanani


Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.