Maï-Ndombe: 5 doden bij nieuwe botsing tussen Tékés en Yaka in Kwamouth (CongoForum)

INONGO- Bij een conflict tussen het Téké- en het Yaka-volk op het grondgebied van Kwamouth (in de centraal-westelijk gelegen provincie Maï-Ndombe) zijn op woensdag 3 augustus vijf mensen om het leven gekomen. Dat meldt Radio Okapi.

De voorzitter van de burgerlijke vereniging van Kwamouth, Martin Suta, legde uit dat het allemaal begon toen Yaka, afkomstig uit het dorp Mpudumu, het verblijf van het tradionele stamhoofd (chef coûtumier) van het dorp Ngambomi in brand staken.

Als vergelding voerden de Tékés van Ngambomi een tegenaanval uit en bij de daarop volgende algemene vechtpartij vielen er vijf doden in het Yaka-kamp. Tot nu toe hebben de autoriteiten nog niet gereageerd. De soldaten die kwamen, bevestigen dat zij niet op een missie in het woud waren gestuurd maar alleen aanwezig waren om de landelijke bevolking van Kwamouth  veilig te stellen na de brand in het politiebureau.

Het collectief van verkozenen van Kwamouth is bezorgd over de onverschilligheid van de Congolese regering ten aanzien van de etnische spanningen die in dit deel van het land voortduren. De coördinator van deze organisatie, David Bisaka, roept dan ook op tot een snel ingrijpen van de staat :”Ik vraag me af of de vice-premier  al of niet op de hoogte is van het bloedvergieten in Kwamouth? Als hij op de hoogte is, wat heeft hij dan gedaan als de meest deskundige persoon in de Republiek om de veiligheid van het volk te waarborgen? Moeten wij ons  dan tot het kantoor van de minister richten om de veiligheid van de bevolking te verzekeren?

De plaatselijke civiele maatschappij waarschuwt de autoriteiten van Kinshasa dat dit inter-etnische conflict nog dreigt toe te nemen als er niets wordt ondernomen.

Sommige inwoners betreuren het kleine aantal soldaten dat uit Inongo is gekomen. Bovendien lijken die niet over de middelen te beschikken om in het tussen de dorpen bestaande conflict tussenbeide te komen. 

© CongoForum, 05.08.22 (edm)

Beeld-bron: (archief) Irène Mboma

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.