Ngo’s grijpen bezoek Anthony Blinken aan om hun eisen in de verf te zetten (CongoForum)

KINSHASA – De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Anthony Blinken, moet VS-sancties afkondigen tegen Rwanda. Dat vinden 17 Congolese en Amerikaanse ngo’s en experts naar aanleiding van Blinkens bezoek aan de DR Congo, meldt Radio Okapi. De ngo’s en experts zeggen verder dat de minister in het openbaar een lans moet breken voor vrije en eerlijke verkiezingen in Congo, de naleving van de mensenrechten en de bestrijding van corruptie.

In een persbericht verklaren de ngo’s en experts dat er nood is aan gerichte sancties tegen ‘officials’ en anderen in Rwanda die gewapende groepen ondersteunen in Oost-Congo. Ze pleiten verder voor een reorganisatie van het Congolese leger, dat wordt verzwakt door vriendjespolitiek en financieel gesjoemel. Blinken moet aan de Rwandese president Paul Kagame diets maken dat Washington geen enkele steun aan de rebellen van M23 zal tolereren. “Precies zoals president Barack Obama dat heeft gedaan in 2012”, aldus Rigobert Minani van het ‘Centre d’études pour l’Action sociale’ (CEPAS).

Corruptie in het leger

De Congolese regering moet veel meer doen om de corruptie binnen de strijdkrachten aan te pakken. Officieren die over de schreef gaan, moeten worden ontslagen. En er moet onderzoek worden gedaan naar militairen die zich schuldig maakten aan oorlogsmisdaden, luidt het. De ondertekenaars van het communiqué kanten zich tegen ‘amnestie’ voor personen die zware internationale misdrijven pleegden. Er moet ook veel meer worden gedaan om ex-strijders van gewapende groepen te demobiliseren en hen een nieuw bestaan in de maatschappij te bezorgen.

Volgens het communiqué zijn er ook onder het bewind van president Félix Tshisekedi schendingen van de mensenrechten en is er sprake van ‘veralgemeende corruptie’. Nog altijd wordt de burgerbevolking in een aantal zones aangevallen door gewapende groepen. De democratische instellingen werken verre van goed. En wouden en moerasgebieden, die belangrijk zijn voor de strijd tegen de klimaatverandering, worden bedreigd door plannen om hout te kappen en grondstoffen te ontginnen.

De ngo’s willen ook dat Blinken de repressie van betogers, activisten en journalisten aan de kaak stelt en dat hij zich uitspreekt tegen de toenemende intolerantie tegenover personen die zich kritisch opstellen.

© CongoForum, 09.08.22 (db)

Beeld – bron: ministerie van Buitenlandse Zaken DRC

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.