Rwanda ontkent vaststellingen uit rapport van VN-deskundigen (CongoForum)

KIGALI – De Rwandese autoriteiten houden vol dat ze niets te maken hebben met de instabiliteit in het oosten van de DR Congo. Nochtans zegt een rapport van VN-experts wel degelijk dat het Rwandese leger in de voorbije maanden actief was in Oost-Congo. Het Rwandese leger mengde zich direct in de situatie daar en gaf ook steun aan gewapende groepen.

“Rwanda heeft het legitieme en soevereine recht om zijn grondgebied en burgers te verdedigen en niet te wachten tot er een catastrofe gebeurt”, zegt Yolande Makolo, woordvoerster van de Rwandese regering.

Volgens het rapport van de VN-experts voerde het Rwandese leger tussen november 2021 en juni 2022 militaire acties uit tegen Congolese gewapende groepen en stellingen van de Congolese strijdkrachten. Kigali gaf ook ondersteuning aan de M23-rebellen die bepaalde Congolese steden en zones wilden innemen.

M23 werd in principe overwonnen in 2012, maar eind 2021 werd de rebellenbeweging opnieuw actief. De rebellen vonden dat Kinshasa de gemaakte afspraken niet had nageleefd. Congo zegt al langer dat Rwanda deze rebellen steunt, maar Kigali bleef dat altijd tegenspreken.

Het rapport van de VN-experts maakt nu duidelijk dat Rwanda wel degelijk betrokken is bij de activiteiten van M23. In de voorbije maanden veroorzaakten de rebellen veel onveiligheid in delen van Rutshuru, in de provincie Noord-Kivu.

© CongoForum, 05.08.22 (db)

Beeld – bron: Mediacongo.net

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.