Centraal-Kongo: onderwijs minder dan ooit vanzelfsprekend voor kinderen met handicap (CongoForum)

MATADI – Diverse kinderen met een handicap hebben nog altijd niet de kans gekregen om in de provincie Centraal-Kongo naar school te gaan, zegt de voorzitter van de Fondation Nsilulu in Matadi. De betrokken vzw, gevestigd in Kinzau-Mvuete, richt zich op de begeleiding en het socio-educatieve welzijn van gehandicapten en deed over deze thematiek een onderzoek in een aantal lokale scholen. Dat meldt Radio Okapi.

Oorzaak van deze toestand is, volgens voorzitter Nsilulu Tumanamo, de armoede van sommige ouders, het feit dat de overheid geen interesse meer heeft voor de scholing van mensen met een handicap én het gebrek aan structuren om zo’n mensen op gepaste wijze op te vangen.

Om dit aan te pakken pleit de vzw Nsilulu er voor om mensen met een handicap totaal en op alle niveaus vrij te stellen van schoolgeld en vraagt de vereniging een structurele aanpak om het onderwijs toegankelijker te maken voor kinderen met een handicap.

De vzw vraagt de regering verder om alle bepalingen zoals voorzien in de wet en de overeenkomsten betreffende de rechten van gehandicapte personen, ook daadwerkelijk toe te passen.

© CongoForum, 26.09.22 (PVb)

Beeld – bron: Radio Okapi / Cynthia Bashizi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.