Muhindo Nzangi, achilleshiel van de regering-Sama Lukonde (CongoForum)

KINSHASA – De regering van Jean Michel Sama Lukonde heeft op sommige vlakken vooruitgang geboekt. Ze vergrootte de overheidsinkomsten en deed inspanningen om het gesjoemel met overheidsmiddelen aan te pakken. Maar in het hoger onderwijs en bij de universiteiten lijkt het niet echt op te schieten, bericht de nieuwssite Alternance.cd.

Professoren van hogere instituten en universiteiten beschuldigen de verantwoordelijke minister, Muhindo Nzangi, ervan dat hij te weinig doet om de problemen op te lossen. Het netwerk van verenigingen van professoren van universiteiten en hogescholen van Congo (RAPUCO) heeft dan ook een staking afgekondigd vanaf vandaag, maandag 26 september 2022. Op een algemene vergadering besloot het netwerk alle wetenschappelijke en academische activiteiten in alle openbare instellingen van het hoger en universitair onderwijs in Congo stop te zetten.

De professoren eisen van de regering onder meer de uitbetaling van de onderzoekspremie van juli, de ‘mechanisering’ van nieuwe doctoren en de naleving van het Bibwa-akkoord dat in april van dit jaar werd ondertekend.

Volgens professor Rodolphe Iyolo, voorzitter van RAPUCO, roept het netwerk alle professoren op om mee te doen aan de actie en het ordewoord strikt na te leven. De professoren vinden dat ze onheus zijn behandeld door sommigen uit de regering en merken ook een gebrek aan politieke wil, in strijd met de visie van president Tshisekedi. Het geduld is nu op.

© CongoForum, 26.09.22 (db)

Beeld: minister Muhindo Nzangi

Bron: Actualité.cd

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.