Virungareservaat: leefgebieden gorilla’s zijn aan het krimpen (CongoForum)

GOMA – Milieu-activisten luiden de alarmbel omdat de leefgebieden van de gorilla’s in het Virunga-natuurreservaat gestadig aan het krimpen zijn. Dat bericht Radio Okapi.

Alain Mukiranya van de organisatie Gorilla Ambassade is bang dat geen enkele gorilla momenteel buiten gevaar is. Hij lanceerde zijn boodschap tijdens het weekend naar aanleiding van Wereld Gorilla Dag (24 september).

Volgens Mukarinya lopen de gorilla’s gevaar door stroperspraktijken en de aanwezigheid van gewapende groepen in het natuurreservaat. Hij wil dat de lokale gemeenschappen de stroperij en de ontbossing tegengaan.

Wereld Gorilla Dag is er om de aandacht van overheden en wetenschappers te vestigen op de aanwezigheid van gorilla’s in de regio en om de gevaren in de verf te zetten.

“Het redden van de berggorilla’s in Virunga is een zeldzame maar indrukwekkende verwezenlijking”, is te lezen op de site van het reservaat. “Door conflicten en onveiligheid in de regio is het wel extreem lastig om het park en deze bedreigde diersoort te beschermen. Meer dan 770 parkwachters moeten zich onvermoeibaar blijven inzetten.”

Volgens het reservaat groeit de gorillapopulatie nog altijd met 4,7%.

© CongoForum, 26.09.22 (db)

Beeld – bron: Virunga-natuurreservaat

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.