“Vuurvader”, een koloniale roman van Leen van den Berg

Opmerkelijke inzichten van auteur en historica Leen van den Berg over een duister stuk verleden uit de Belgische geschiedenis.

Als men erover nadenkt is het vreemd dat er nog geen roman in de Vlaamse literatuurgeschiedenis bestond over het meest afschuwelijke hoofdstuk uit de Belgische koloniale geschiedenis: de periode van de rubberexploitatie in Congo die een heel volk ontwrichtte, toen dat land nog persoonlijk eigendom was van koning Leopold II.

Meer dan 150 jaar geleden had Nederland met Max Havelaar al zijn koloniale roman. In Vuurvader, de eerste historische roman in Vlaanderen die speelt tijdens de beginfase van de kolonisatie in Congo, vertelt Leen van den Berg een verhaal over vaderschap, vriendschap en bedrog.

Zie het voor je: Antwerpen aan het eind van de 19e eeuw. De stad en de haven die floreren door de steeds toenemende handel in ivoor, rubber en andere koloniale waren; de wereldtentoonstelling in 1894 op de Leopold de Waelplaats, net voor het KMSKA. Er is o.m. een ‘negerdorp’ gebouwd. Zwarte jongelingen moeten er in een aangelegde vijver muntjes opduiken die de bezoekers erin gooien als amusement. Zeven van die jongelingen laten het leven, meer dan vijftig worden er ernstig ziek.

En tegelijk heerst er onrust in de haven waar dokwerkers slaven voor een hongerloon en betogen voor meer rechten en betere arbeidsvoorwaarden.

In dat gewoel slaagt de jonge dokwerker Elias erin naar Congo te vertrekken, op zoek naar zijn biologische vader. Vindt hij ginds wat hij zoekt? En hoe zit het met de mysterieuze August Meersman, de man die daar met hem een rubberpost gaat uitbouwen? Een man van wie hij alles leert, een man die om hem geeft en hem vertrouwen schenkt, maar die ook een donkere kant blijkt te hebben…

Leen van den Berg is historica en psychoanalytica van opleiding. Ze werkt al vele jaren als schrijfdocente in Vlaanderen, Nederland en als gastdocente voor de EACWP op internationale colloquia in Europa. In Zuid-Afrika werkte ze mee aan het project PRAESA dat in 2015 de Astrid Lindgrenprijs won. Haar werk is meermaals vertaald.

“Vuurvader” is in oktober 2022 uitgebracht.
Uitgeverij Manteau
ISBN: 9789022339312
Softcover – 304 p. – € 24,99

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.