Belgische zangeres Isabelle Kabatu dringt aan op integratie van opera in Congolese cultuur (CongoForum)

KINSHASA – Naar aanleiding van een operavoorstelling op vrijdag 2 december in het Centre Wallonie-Bruxelles in Kinshasa heeft de Belgische operazangeres Isabelle Kabatu gezegd dat opera in de DR Congo moet worden gepromoot. Als regisseur van de opera “Julius Caesar” uitte zij de wens om de Congolezen in contact te brengen met de wereld van de opera.

De opera moet volgens haar al bij kinderen op school aan bod komen zodat ze beginnen te houden van deze dramatische compositie op muziek met orkestbegeleiding en een betekenisvolle enscenering. Volgens Kabatu is het een vorm van “racisme” in de Congolese muziek om alleen de rumba in aanmerking te nemen en niet andere muziekvormen.

“Wanneer we zeggen dat de Congolezen alleen rumba mogen spelen, is dat een soort racisme. Het is niet omdat je Congolees bent dat je geen opera kan maken zoals een Chinees, een Amerikaan, een Belg. Opera is van iedereen en Congo mag niet achterblijven,” zei de operazangeres.

Als Congo actiever wordt rond opera, wordt het nog veel meer een gesprekspartner in de wereldwijde muzikale dialoog, vindt de zangeres. “Opera is een belangrijke kunst in de Europese culturen, en alle andere continenten hebben het overgenomen als iets heel moois om aan het publiek aan te bieden. Afrika loopt een beetje achter, het heeft geen toegang tot wereldwijde muzikale dialogen.”

Kabatu voegt eraan toe: “Gelukkig zijn er hele mooie stemmen. En als we van opera houden, kunnen we niet alleen goudmijnen, kobaltmijnen en diamantmijnen aanboren, maar ook prachtige stemmen en grote potentiële klassieke musici hier in Congo.”

“Julius Caesar” is een beroemde opera, gecreëerd in 1724 door Händel, een componist uit de 16de eeuw. Deze opera werd in Kinshasa uitgevoerd door Kabatu. Ze deed een beroep op jonge Congolese talenten die het verhaal tot leven brachten voor een flink aantal toeschouwers.

© CongoForum, 05.12.22 (rk)

Beeld – bron: Afbeelding van Ulli Paege via Pixabay

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.