Beni: nieuw comité moet sport coördineren voor personen met handicap (CongoForum)

BENI – In de stad Beni in Noord-Kivu is woensdag een comité opgericht voor personen met een handicap die aan sport doen en paralympiërs. Dat gebeurde aan het slot van een bijeenkomst, meldt Radio Okapi.

Volgens de voorzitter van het Congolees Agentschap voor de bevordering van de rechten van personen met een handicap (ACPDPH/Beni), Emmanuel Kakule, zal het comité samen met de stedelijke sportdienst sportieve activiteiten moeten coördineren die aangepast zijn aan mensen met een beperking.

“Op het gebied van sport in Beni zijn personen met een handicap geïsoleerd”, legt Kakule uit. “Zij worden gemarginaliseerd in de sport, hoewel sport voor deze categorie mensen gewaarborgd is overeenkomstig artikel 30 van het Verdrag van de Verenigde Naties inzake de rechten van personen met een handicap. De belangrijkste taak van het nieuwe comité is het coördineren van voor gehandicapten aangepaste sportactiviteiten in Beni. In de praktijk praten we over de term handisport.”

Emmanuel Kakule zegt dat er zal worden begonnen met rolstoelbasketbal. Hij is blij dat sport de integratie vergemakkelijkt van deze categorie mensen die zich anders gemakkelijk uitgesloten voelen.

Onder leiding van Guillain Kavalami telt het nieuwe comité 13 leden, onder wie vijf vrouwen.

© CongoForum, 02.12.22 (rk)

Beeld – bron: Radio Okapi/Marc Maro Fimbo

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.