Djugu: coöperatieve Bblo Kawa in 2022 produceert meer dan 250 ton koffie (CongoForum)

KPANDROMA – De coöperatieve ‘Bblo Kawa’ (betere koffie) heeft voor het seizoen 2022 meer dan 250 ton koffie geproduceerd in de zones Walendu Pitsi en Ndo Okebo.  

De algemeen directeur van de coöperatieve, Augustin Ngabu Basani, zei aan Radio Okapi dat de koffie dit seizoen is geproduceerd door 1.531 koffieboeren op 530 grote plantages. Volgens hem helpt de coöperatieve, gevestigd in Kpandroma, om een positiever beeld te geven van Djugu.

“We moeten niet alleen de taal van de oorlog spreken in Djugu. We moeten Djugu ook erkennen om zijn economische waarde. Vroeger was Djugu meer bekend als leverancier van landbouwproducten die ook de trots van de provincie en zelfs van het land waren. Wij willen nu het imago van Djugu opkrikken via de koffiesector”, legt Ngabu uit.  

“Wij willen uitbreiden over het hele grondgebied van Djugu om de koffieproducenten volledig te bereiken en te structureren.” De coöperatieve wil dus nog meer telers betrekken bij de hele waardeketen.

Volgens Augustin Ngabu diversifieerden de koffieboeren door in het laagseizoen van de koffieproductie grote hoeveelheden bananen, aardappelen, bonen en maïs te produceren.

© CongoForum, 09.12.22 (rk)

Beeld – bron: Marc Maro Fimbo/Radio Okapi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.