Europese sancties voor leden van gewapende groepen in Congo (CongoForum)

BRUSSEL – De Europese Ministerraad heeft donderdag beslist om 8 personen toe te voegen aan de lijst met gesanctioneerden in verband met de situatie in de DR Congo. De bestaande sancties werden verlengd met één jaar, bericht Radio Okapi op basis van een persbericht van de EU.

Onder de 8 personen zijn er 5 leden van gewapende groepen (M23, ADF, CODECO, FDLR en Maï-Maï), Yakutumba, een Congolese militair, Congolees politicus Justin Bitakwira, en een Belgische zakenman.

De meeste van deze personen worden gelinkt aan ernstige schendingen van de mensenrechten. Ze worden ook gezien als figuren die ertoe bijdragen dat gewapende conflicten in Congo blijven duren.

Anderen staan op de sanctielijst omdat ze aanzetten tot geweld of omdat ze gewapende conflicten misbruiken om zich te verrijken met natuurlijke rijkdommen.

In totaal zijn er nu ‘beperkende maatregelen’ tegen 17 personen. Deze sancties zijn verlengd tot 12 december 2023. De personen in kwestie moeten worden geweerd in de EU-lidstaten, en hun tegoeden moeten worden bevroren. Burgers en bedrijven uit de EU mogen geen middelen ter beschikking stellen van de personen op de sanctielijst.

De EU wil met de sancties Congo steunen in zijn inspanningen om tot een duurzame vrede te komen in het oosten van het land.

© CongoForum, 09.12.22 (db)

Beeld – bron: Justin Bitakwira (archief) Radio Okapi/John Bompengo

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.