Inwoners vinden centrum Lubumbashi veel te vuil (CongoForum)

LUBUMBASHI – De bevolking van Lubumbashi, hoofdplaats van Haut-Katanga, vraagt om een sanering van het stadscentrum, dat steeds meer van zijn glans verliest. 

Op Radio Okapi adviseerde een Lushois om afval af te voeren naar de vuilnisbeld om de vervuiling in het centrum van Lubumbashi tegen te gaan: “De stad Lubumbashi is erg vuil geworden. Overal ligt er vuilnis. Ik stel voor dat we iedereen sensibiliseren om het afval in de vuilnisbakken te gooien die op elke hoek staan om de stad schoon te houden.”

Deze wens wordt gedeeld door velen die dag na dag getuige zijn van de verloedering van het stadscentrum. Volgens bronnen ter plaatse maken stapels vuilnis in bepaalde straten, waterplassen en her en der gegooide plastic flessen het zakencentrum van Lubumbashi geen fijne plek om te wonen of verblijven.

De bevolking merkt dat oude kwalijke gewoonten weer de kop opsteken. Zo zijn er in de buurt van sommige parkeerplaatsen geïmproviseerde eetgelegenheden waar het eten in het volle zicht van iedereen wordt bereid. Er zijn ook clandestiene markten waar goederen op de grond liggen. Bij het vallen van de avond laten de handelaren een vieze omgeving achter. 

Heel wat burgers zijn niet te spreken over dit gedrag, dat de inspanningen van stedelijke overheid en de schoonmaakbrigade tenietdoet.

© CongoForum, 08.12.22 (rk)

Beeld – bron: Radio Okapi/ Cathy Kongolo

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.