Kunst-en ambachtententoonstelling ‘Soko soko bazar’ oogst weinig succes bij Congolezen (CongoForum)

KINSHASA – De tentoonstelling “Soko soko bazar” (Markt markt bazar) werd onlangs in Kinshasa afgesloten na twee dagen van activiteiten waarbij ook kunst kon worden gekocht. Maar er was niet zoveel enthousiasme bij Congolese klanten.

Deze activiteit werd dit jaar op touw gezet door kunstenaar Raphael Wanzio en de Unie van Fransen in het buitenland. De organisatoren wilden het werk van kunstenaars en ambachtslieden uit de DR Congo onder de aandacht brengen, meldt Radio Okapi. De kunstenaars nodigen de autoriteiten en opdrachtgevers uit om meer te investeren in kunst- en ambachtsprojecten. 

Beeldjes, tassen, lederwaren en vele andere in Congo gemaakte artikelen werden verkocht op de tentoonstelling “Soko soko bazar”. Maar er daagden niet veel Congolese klanten op, en het evenement kreeg ook geen financiële steun.

Nationale galerij nodig

“Onze broeders, de mensen die hier in Congo wonen, zijn niet geïnteresseerd in onze werken. We tellen slechts 1% die onze werken aankoopt”, klaagde een kunstenaar. Hij zei ook dat de kunstenaars en ambachtslieden financiële steun van de regering nodig hebben: “De staat moet ons stimuleren door ons geld te geven zodat we kunnen werken. We hebben ook een nationale galerij nodig voor Congolese kunstenaars, een plaats waar ze hun kunstwerken kunnen tentoonstellen en verkopen. Het geld daarvoor moet komen van de regering.” 

De kopers van de tijdens “Soko soko Baza” tentoongestelde werken zijn meestal expats. Velen van hen zouden de werken wel op prijs stellen, zo blijkt. Deze 24ste editie toonde ook enkele ecologische kunstenaars die werken met afvalmaterialen, waaronder schilderijen gemaakt van bananenschors. “We hebben zoveel kunstenaars in dit land en een schilderij maken van bananenschors is echt prachtig”, riep een expat uit. Een andere zei: “Het is erg mooi en er zijn veel goede dingen”.

Het “Soko soko bazar”-festival wordt twee keer per jaar gehouden.

© CongoForum, 02.12.22 (rk)

Beeld – bron: Radio Okapi/Jean-Marc Matwaki

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.