Lubumbashi: persbond UNPC waarschuwt tegen verspreiden van haatboodschappen (CongoForum)

LUBUMBASHI – De afdeling van de Congolese persbond UNPC in ‘Grand Katanga’ spoort de journalisten in de regio aan om geen boodschappen te helpen verspreiden die tribalisme en geweld stimuleren. Zulke boodschappen duiken geregeld op in de sociale media.

De UNPC constateert dat er heel wat haatboodschappen circuleren via de sociale media. “Journalisten maken dagelijks gebruik van de sociale media. Wij wilden gauw de journalisten herinneren aan onze ethische en deontologische code om niet in de val te trappen”, zegt Gilbert Kyungu, ondervoorzitter van de provinciale afdeling van de persbond.

Kyungu vindt dat journalisten het samenleven juist moeten bevorderen en geen propaganda mogen maken voor ideeën of uitspraken die bevolkingsgroepen tegen elkaar opzetten.

Journalisten die in de fout gaan, riskeren een sanctie van de tuchtcommissie, klinkt het. “In Lubumbashi hebben we al een tiental journalisten die alle media en alle boodschappen op sociale media in de gaten houden”, aldus Kyungu. “Zo kan de tuchtcommissie sancties nemen tegen journalisten die toch in de val trappen.”

© CongoForum, 09.12.22 (db)

Beeld – bron: Radio Okapi/John Bompengo

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.