Oost-Kasaï: vredesboodschap voor inwoners Bena Tshimungu (CongoForum)

MBUYI-MAYI – De provinciale minister van Binnenlandse Zaken van Oost-Kasaï, Ananias Munzadi, heeft deze week een vredesboodschap gelanceerd voor de inwoners van het ‘groupement’ Bena Tshimungu, in de sector Kankagayi, die behoort tot het territorium Miabi. 

Dat gebeurde volgens Radio Okapi tijdens een ontmoeting, in Mbuji-Mayi, met twee traditionele chefs die om de macht hadden gestreden in dit deel van het land. Enkele weken geleden oordeelde het Hof van Beroep van Oost-Kasaï dat de Bena Tshimungu onder het bestuur van chef Didier Tshilewu valt. De rechtbank had eerder documenten in het voordeel van Djem’s Kabeya nietig verklaard.

De zaak was aanhangig gemaakt door het huidige hoofd van het ‘groupement’, Didier Tshilewu, die herhaaldelijk ongeregeldheden had vastgesteld.

Didier Tshilewu verzette zich tegen een ‘certificaat’ dat het bestuur over Bena Tshimungu toewees aan Djem’s Kabeya. Volgens plaatselijke bronnen werd dat document opgesteld zonder enige grondslag of onderzoek naar het gewoonterecht in het ‘groupement’.

In augustus raakten aanhangers van beide chefs slaags met elkaar. Daarbij vielen er zo’n 20 gewonden. Er werd toen ook aanzienlijke materiële schade aangericht.

© CongoForum, 08.12.22 (rk)

Beeld – bron: in het rood: Oost-Kasaï – Google Maps/Radio Okapi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.