Slachtpartijen in Kishishe en Kisharo: mensenrechtenverenigingen dringen aan op onderzoek (CongoForum)

KINSHASA – Vier mensenrechtenorganisaties hebben in een gemeenschappelijke verklaring aan het Internationaal Strafhof gevraagd om een onderzoek in te stellen naar de recente slachtpartijen in Kishishe en Kisharo, twee plaatsen in de streek van Rutshuru (Noord-Kivu). Dat signaleert Radio Okapi.

De vraag gaat uit van de ‘Dynamique nationale pour l’unité, la paix et la sécurité’ (DYNUPS), ‘Femmes solidaires pour la paix et le développement’ (FSPD), het ‘Réseau international pour l’accompagnement des victimes d’atrocités’ (RAVIAT) en de ‘Coalition nationale pour la Cour pénale internationale’ (CN/CPI).

Volgens diverse bronnen werden op 30 november en 1 december 2022 zowat honderd burgers afgeslacht in Kishishe. De trieste feiten worden toegeschreven aan de rebellen van M23 die worden gesteund door Rwanda.

Mgr Pax André-Marie Kito Masimango vindt dat het Internationaal Strafhof een belangrijke rol te spelen heeft in deze zaak. Hij is ook van mening dat de internationale gemeenschap moet toezien op de naleving van de beginselen van het VN-Handvest.

Leger versterken

De mensenrechtenverenigingen vragen ook aan de Congolese regering om het leger meer middelen te geven zodat het de vrede in het land kan herstellen. Mgr Pax André-Marie Kito onderstreept de nood aan diplomatieke inspanningen, logistieke maatregelen en extra mankracht voor het leger.

Volgens de verenigingen moeten alle ernstige schendingen van de mensenrechten in Congo, gepleegd sinds 1996, moeten worden geïnventariseerd. De verantwoordelijken moeten voor de rechter worden gebracht, luidt het.

Er is ook nood aan ‘mechanismen’ die een overgangsjustitie mogelijk maken. RAVIAT verwijst in het bijzonder naar ‘gespecialiseerde kamers’ die moeten worden samengesteld om zware schendingen van de mensenrechten te beoordelen.

© CongoForum, 05.12.22 (db)

Beeld – bron: (archief) Radio Okapi/Alain Kyalemaninwa Wandimoyi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.