Lubumbashi: “sur le boulevard de mes rêves”, slam- en muziekshow in het Frans Instituut (CongoForum)

LUBUMBASHI – Het Frans Instituut van Lubumbashi organiseert op vrijdag 27 januari een nieuwe slam- en muziekshow, genaamd “sur le boulevard de mes rêves”. De artiesten die zullen optreden zijn Michael Kilufya en Mumba Yachi uit Zambia, en een dichter-slammer, Higelin Mutomb, die zelfs de headliner is.

De show staat gepland voor 18.00 uur plaatselijke tijd en de toegang is gratis. Naast Frans of Engels wil het podium de lokale talen van Lubumbashi en Lusaka benutten en onder de aandacht brengen: het gaat dan over Swahili en Bemba. Het idee is om de waarden en de cultuur van de twee landen en de bevolking van deze aangrenzende regio’s samen te brengen.

Er zal worden verteld over de realiteit van Zambia en de DR Congo. De kunstenaars lieten zich inspireren door de dromen van hun leefwereld. In de grote provincie Katanga, legt Higelin Mutomb uit, is de droom van veel jongeren om in een mijn te werken: “‘Sur le boulevard de mes rêves’ is een voorstelling die de droom van alle Katanezen schetst, in die zin dat zij er na hun studie van dromen om in de mijnen te werken. Maar helaas zijn de werkomstandigheden in een mijn moeilijk. De boulevard is de grote mijn en de droom is de wens van deze jongeren”, zei hij aan Actualité.cd.

De ‘raison d’être’ van de show is ook de wens om de bevolking van Lubumbashi en Lusaka door middel van kunst samen te brengen, over hun verschillen heen. De ‘Copperbelt’, een afzetting van kobalt, koper en uranium die zich uitstrekt van Kolwezi tot Lusaka, is een van de punten die de twee bevolkingsgroepen gemeenschappelijk hebben. Ook het project om in Kasumbalesa een batterijproducerend bedrijf op te richten is in de maak. Het zal de mensen van de twee steden weer samenbrengen dankzij het werk, klinkt het.

“Wij, als artiesten, hebben nagedacht, en gewerkt met het idee om eerst samen te werken tussen artiesten op het podium. De bedoeling is dat dit zich ook in onze bevolkingen voordoet, zodat de rijkdom van het land dat we hebben, iedereen ten goede komt,” voegde Higelin eraan toe.

De nummers die tijdens de show worden uitgevoerd zijn nieuw, bedacht voor het doel en zijn al opgenomen in een Extended Play (EP) die op dezelfde dag van de show, 27 januari beschikbaar zal zijn.

© CongoForum, 20.01.23 (rk)

Beeld – bron: afbeelding van Alexa via Pixabay

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.