Bezoek aan China: Tshisekedi probeert megadeal evenwichtiger te maken (CongoForum)

KINSHASA – President Félix Tshisekedi was op bezoek in China voor wat Politico.cd omschrijft als een beslissend keerpunt voor de Democratische Republiek Congo. Vijftien jaar na de ondertekening van een groot akkoord tussen Congo en Chinese mijnbouwbedrijven was de Congolese president in China om het in 2008 door Joseph Kabila met China afgesloten contract te herzien.

‘Kobalt en koper in ruil voor investeringen in infrastructuur’ luidde het in 2008 maar velen zijn van oordeel dat de afgesloten deal te weinig ten goede komt aan de Congolese bevolking.

Het gaat om een akkoord tussen Gécamines en een aantal Chinese ondernemingen dat resulteerde in de oprichting van de Chinees-Congolese joint venture Sino-Congolaise des Mines (Sicomines). In haar auditverslag van midden februari 2023 drong de Congolese Algemene Inspectie van Financiën (IGF) erop aan om opnieuw te onderhandelen over de deal met de bedoeling om hem evenwichtiger te maken zodat ook Congo beter aan zijn trekken zou komen.

Volgens de IGF profiteert Congo niet genoeg van het belangrijke akkoord. Jules Alingete, baas van de IGF, wees erop dat Sicomines tot nu toe slechts 822 miljoen dollar investeerde in infrastructuur, terwijl de Chinese bedrijven al 10 miljard dollar hebben binnengehaald. De IGF spreekt zelfs van de uitverkoop en verkwisting van natuurlijke rijkdommen. Ze wil dat Sicomines onmiddellijk 1 miljard dollar investeert, met de verbintenis dat 50% van de werknemers in de infrastructuurprojecten Congolezen zouden zijn.

In haar auditverslag eiste de IGF verder dat er 17 miljard dollar extra zou worden geïnvesteerd in infrastructuur. Aan Chinese kant hadden Sinohydro Corporation en China Railway Engineering Corporation (CREC) toegezegd om wegen, bruggen, ziekenhuizen, drinkwaterinstallaties en andere infrastructuur te realiseren in ruil voor 68% in de joint venture Sicomines.

De deal uit 2008 stond bekend als ‘het contract van de eeuw’. Bij de ondertekening beloofden de Chinezen om 3 miljard dollar te besteden aan infrastructuurprojecten. Volgens de IGF moet dat bedrag nu worden uitgebreid naar 20 miljard dollar, om zo te beantwoorden aan de reële waarde van de mijnbouwconcessies die werden ingebracht door Gécamines.

In een interview op het World Economic Forum in het Zwitserse Davos zei president Félix Tshisekedi dat de Chinezen met dit contract veel geld verdienden en veel winst maakten. “Nu moeten we gewoon het evenwicht herstellen zodat het een win-winsituatie wordt”, verklaarde hij.

Tshisekedi wil bereiken dat Congo genoeg wordt vergoed voor de grondstoffen die het levert en waar steeds meer vraag naar is. Hij wil naar eigen zeggen de samenwerking met de Chinezen ‘consolideren’ en zelfs voort uitbreiden, maar dan wel op een solide basis en met wederzijds respect, billijkheid en transparantie. De inwoners van beide landen moeten voldoende profiteren van de samenwerking.

Eerder deze week ontmoette Tshisekedi in Peking zijn Chinese ambtgenoot Xi Jinping. Het staatsbezoek aan China liep tot 29 mei.

© CongoForum, 30.05.23 (em)

Beeld – bron: Présidence RDC

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.