Wetenschapper Van Ypersele wijst op verband tussen ramp in Kalehe en klimaatopwarming (CongoForum)

KINSHASA – De hevigere regenbuien, die gepaard gaan met de klimaatopwarming, liggen mee aan de basis van de recente tragedie in Kalehe in Zuid-Kivu. Dat zegt de Belgische klimaatwetenschapper Jean-Pascal Van Ypersele, die momenteel in Kinshasa verblijft. Radio Okapi had een interview met Van Ypersele, die verbonden is aan de Belgische universiteit UCL.

“Door de klimaatopwarming verdampt er meer water op het aardoppervlak”, aldus de wetenschapper. “Wanneer al dat water in de atmosfeer condenseert, wordt dat omgezet in regen. Er gaat dus meer water uit de lucht vallen. Die hevigere regenbuien kunnen leiden tot de natuurrampen zoals wat we meemaakten in Kalehe. Zeker wanneer dit gebeurt op gronden die niet erg stabiel zijn, met gebouwen die geen stevige funderingen hebben. Er ontstaan dan grondverzakkingen en overstromingen, met rampzalige gevolgen. Als de gebouwen steviger zouden zijn, zou de schade minder groot uitvallen.”

Volgens Van Ypersele is het noodzakelijk om betere gebouwen op te trekken en betere plekken uit te kiezen om grote rampen te voorkomen. “We moeten de bevolking veerkrachtiger maken, maatregelen nemen om ons aan te passen en nadenken over de manier waarop we gronden gebruiken”, klinkt het. “Onze gebouwen en infrastructuur moeten solider worden zodat ze beter bestand zijn tegen de klimaatschok.”

© CongoForum, 24.05.23 (db)

Beeld – bron: Radio Okapi/Grace Amzati

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.