Beni: 12 ex-strijders overgedragen aan demobilisatieprogramma (CongoForum)

BENI – Het Congolese leger (FARDC) heeft maandag twaalf ex-strijders van verschillende gewapende groepen overgedragen aan het programma voor demobilisatie, ontwapening, gemeenschapsherstel en stabilisatie (P-DDRCS). Het gaat om strijders die hadden besloten de brousse te verlaten en zich bij het programma aan te sluiten. Onder deze strijders zijn twee minderjarigen, bericht Radio Okapi.

De gewezen strijders komen van FPP/AP uit Kabido, UPLC van Mayani, Nduma Rénové, Mai-Mai/Kyandenga. Twee weken geleden hebben ze enkele basissen van deze gewapende groepen in Kasinga, Kalunguta en Mwenda in Beni verlaten om zich over te geven aan het leger.

Het leger, dat deze stap toejuicht, roept andere strijders op om ook de wapens neer te leggen. Kapitein Anthony Mwalushayi, woordvoerder van de ‘Sokola 1’-operaties: “Dit is een krachtige boodschap van onze landgenoten aan het leger om de oproep te accepteren, niet alleen die van het leger maar ook die van het P-DDRCS programma. We zijn hier samen met de internationale gemeenschap, die wordt vertegenwoordigd door Monusco. Wij willen u zeggen dat er niets te vrezen valt. Jullie zijn verplicht om de brousse te verlaten, mee op de trein te stappen en samen aan vrede te bouwen”.

Omar Kavota, chef van het programma in de streek van Beni, verzekerde het publiek dat er voor de strijders zal worden gezorgd: “De ex-strijders zullen bijna een maand op de site voor ontwapening doorbrengen. Daarna zullen ze drie maanden doorbrengen op de demobilisatiesite, waar ze beroepen zullen leren die hen zullen helpen bij hun terugkeer naar de maatschappij.”

De twee kinderen die deel uitmaakten van de strijders zijn overgedragen aan een partnerorganisatie van Unicef. Deze organisatie zal voor de kinderen zorgen en ze nadien herenigen met hun families.

© CongoForum, 06.06.23 (rk)

Beeld – bron: Radio Okapi/Marc Maro Fimbo

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.