Congo en Internationaal Strafhof versterken hun samenwerking (CongoForum)

KINSHASA – De DR Congo en het Internationaal Strafhof in Den Haag halen hun banden aan. Gisteren, donderdag, ondertekenden justitieminister Rose Mutombo en Kharim Khan een protocolakkoord in Kinshasa. Kharim Khan is procureur bij het Internationaal Strafhof.

President Félix Tshisekedi woonde de ondertekeningsplechtigheid bij, aldus Radio Okapi. Volgens Tshisekedi wil Congo actief en dynamisch samenwerken met het Internationaal Strafhof, in het belang van de gerechtigheid en de vrede.

Volgens Kharim Khan ondernam Congo al heel wat om justitie beter te laten werken. Maar er zijn ook nog heel wat uitdagingen. “Beroepsprocedures moeten veel sneller worden gemaakt », aldus de procureur. « Er is nood aan een meer holistische aanpak om te vermijden dat er 20 jaar later nog altijd over dezelfde misdrijven wordt gesproken.”

Bij het Internationaal Strafhof willen ze graag samenwerken met Congo om een “nieuwe dynamiek” te creëren op het vlak van justitie.

President Tshisekedi verwees dan weer naar de oorlog die zijn land voert tegen de rebellen van M23, die worden gesteund vanuit Rwanda. Hij onderstreepte dat “één van de buurlanden van Congo” herhaaldelijk daden van agressie pleegde. Volgens Tshisekedi moeten de lidstaten bevestigen dat ze de waarden van het Strafhof delen en is er nood aan een meer repressieve juridische aanpak.

Na zijn verblijf in Kinshasa reisde Kharim Khan door naar Bukavu en Bunia. Daar heeft hij ontmoetingen met de autoriteiten, vertegenwoordigers van justitie en slachtoffer van misdrijven.

© CongoForum, 02.06.23 (db)

Beeld – bron: Radio Okapi/Presidence de la République

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.