Congo-Rwanda: vluchtelingen hebben mogelijkheid om uit eigen beweging terug te keren (CongoForum)

GOMA – Rwandese vluchtelingen in de DR Congo en Congolese vluchtelingen in Rwanda kunnen vrijuit aangeven of ze willen worden gerepatrieerd naar hun land van oorsprong. Dat heeft Raouf Mazou donderdag in Goma (Noord-Kivu) verklaard. Raouf Mazou behoort tot de top van het VN-Vluchtelingencommissariaat (HCR). Kinshasa en Kigali raakten het midden mei met elkaar eens over dit dossier, dankzij overleg in het Zwitserse Genève.

Volgens de hoge VN-functionaris verblijven er ongeveer 80.000 Congolese vluchtelingen in Rwanda en zijn er 200.000 Rwandese vluchtelingen in Congo. “Maar dat zijn benaderende cijfers”, luidt het. “Sommige van deze mensen willen naar hun land terugkeren, anderen willen dat juist niet. Wij hebben het nu over de mogelijke repatriëring van diegenen die uit eigen beweging willen teruggaan.”

De regeringen van beide landen kwamen in Genève overeen dat ze wilden meewerken aan een veilige en waardige terugkeer van diegenen die de wens uitspreken om terug te gaan. De details van deze operatie moeten nog worden uitgewerkt, meldt Radio Okapi.

De situatie van de vluchtelingen is één van de elementen die de veiligheidscrisis tussen beide landen voeden, en dat al sinds tientallen jaren, weten analisten die de regio volgen.

© CongoForum, 02.06.23 (db)

Beeld – bron: UNHCR

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.