Kivu en Ituri: 6,7 miljoen mensen kampen met voedselonzekerheid in crisis- of noodsituaties (CongoForum)

KINSHASA – Zowat 6,7 miljoen mensen in Noord- en Zuid-Kivu en Ituri hebben te maken met crisis- of noodsituaties op het gebied van voedselzekerheid, wat volgens het Wereldvoedselprogramma (WFP) een stijging met 10 procent ten opzichte van vorig jaar betekent.

Volgens de jongste cijfers van de Congolese autoriteiten hebben meer dan 25,8 miljoen mensen nog steeds te maken met crisis- of noodniveaus van voedselzekerheid als gevolg van slechte oogsten, ontheemding door geweld, epidemieën, werkloosheid en de ineenstorting van de infrastructuur, schrijft Actualité.cd.

De gebieden die het meest te lijden hebben van voedselonzekerheid zijn Djugu en Mambassa in Ituri zijn en Rutshuru, Nyiragongo, Goma, Beni en Masisi in Noord-Kivu. Door geweld en onveiligheid kunnen hele gemeenschappen niet op hun akkers werken. En wanneer er wel voedsel beschikbaar is, betekenen de hogere prijzen dat arme huishoudens hulp nodig hebben om genoeg voedzaam voedsel te kunnen kopen.

Het conflict heeft het ook moeilijk gemaakt om humanitaire hulp te bieden. “We maken ons zorgen over het aantal mensen dat door het conflict ontheemd is geraakt, waardoor nog meer gezinnen honger lijden. Het WFP voert zijn hulpprogramma’s op om de bestaansmiddelen te verbeteren. De DR Congo heeft echter meer investeringen nodig in landbouw en rurale ontwikkeling om de hongertrend te keren”, zegt Peter Musoko, directeur van het WFP in de DR Congo.

© CongoForum, 02.06.23 (rk)

Beeld – bron: Radio Okapi/Marc Maro Fimbo

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.