Spelen van de Francofonie: blik op de locaties voor de culturele competities (CongoForum)

KINSHASA –Terwijl de openings- en sluitingsceremonie van de negende Franstalige Spelen plaatsvinden in het Martelarenstadion in Kinshasa, zullen zes andere locaties ook gastheer zijn van dit grote evenement in de Franstalige wereld, in het kader van de culturele competities. Deze locaties bevinden zich in verschillende gemeenten van Kinshasa, waar de Spelen van 28 juli tot 6 augustus plaatsvinden. Dat bericht Actualité.cd.

Knooppunt Limete

Deze 210 meter hoge toren van gewapend beton heeft 5 verdiepingen en 4 liften. Hij staat in de gemeente Limete, op de kruising van de Boulevard Lumumba en de Avenue By-pass. Het monument moest een symbool worden van de Congolese natie en een belangrijke toeristische attractie, zoals de Eiffeltoren in Parijs of het Vrijheidsbeeld in New York. Op de site zal er aandacht gaan naar hiphopwedstrijden, baljongleren en reuzenpoppenshows.

Academie voor Schone Kunsten

Een onderwijsinstituut voor beeldende en toegepaste kunst. Het is een uitloper van de Ecole Saint Luc de Gombe Matadi, opgericht in 1943 in de provincie Centraal-Kongo door Broeder Marc Stanislas Wallenda, een Belgische missionaris van de Congregatie van de Broeders van de Christelijke Scholen. De afgelopen jaren heeft de Académie des Beaux-Arts een belangrijke plaats ingenomen in de culturele sector van Kinshasa en Congo, waardoor het een niet te missen plek is geworden.

Conferenties, concerten, boekpresentaties, uitwisselingen en vele andere soorten evenementen vinden plaats in dit hoger instituut voor kunstonderwijs, dat geen concurrenten heeft in de DR Congo. De groene ruimte en de bijna dagelijkse vernieuwing maken dit etablissement tot een onmisbare locatie. De Belgische koning Filip en rapper Youssoupha hebben de Académie des Beaux-Arts al bezocht.

De Académie des Beaux-Arts is gevestigd in Kinshasa, in de gemeente Gombe, aan de Avenue de la Libération (voorheen 24 november). Hier worden de schilder-, beeldhouw- en fotografiewedstrijden gehouden.

Centre Wallonie-Bruxelles

Samen met het Institut Français staat het Centre Wallonie-Bruxelles bovenaan de lijst van culturele favorieten in Kinshasa. Er is plaats voor literatuur, een bibliotheek, muziek en theater. Op 19 september 2022 huldigde de delegatie van Wallonie-Bruxelles in Kinshasa een nieuw gebouw in met moderne, ruime lokalen, polyvalente zalen en auditoria om het Congolese culturele en academische leven meer tot leven te brengen. Het gebouw is het op twee na grootste ter wereld voor Belgische samenwerking, na de gebouwen in Frankrijk en Duitsland.

Het CWB initieert, begeleidt, ondersteunt of financiert culturele projecten en culturele spelers. Het is gevestigd op de Avenue de la Nation 206 in de gemeente Gombe. De wedstrijd Nieuwe literatuur en verhalen wordt er georganiseerd.

Palais du Peuple

De thuisbasis van de Congolese Nationale Assemblee en Senaat. Het heeft verschillende zalen, waaronder een auditorium. Het was lange tijd gesloten voor het publiek maar werd heropend in 2021, met een opvoering van Aimé Césaire’s toneelstuk ‘Une saison au Congo’, en eind november van hetzelfde jaar, met een vertoning van de film ‘L’Empire du silence’, van de Belgische regisseur Thierry Michel.

Een maand later was er de viering van de Congolese rumba als onderdeel van het immaterieel werelderfgoed van de mensheid, filmfestivals, filmvertoningen en nog veel meer. Het auditorium en de congreszaal zullen ook worden gebruikt voor de wedstrijd creatieve dans.

Frans Instituut van Kinshasa

Een van de populairste locaties voor culturele activiteiten in Kinshasa. Het Institut Français de Kinshasa, waar de Halle de la Gombe is gevestigd, is de thuisbasis van bijna alle artiesten die de afgelopen 20 jaar in Kinshasa hebben gewerkt. Zangers, schilders, slammers, beeldhouwers, acteurs, komieken, filmmakers en vele anderen komen aan bod. Met een twee maanden durend programma zijn alle vormen van kunst te vinden in het IFK.

De Halle de la Gombe is een cultureel mekka waar veel van de meest prestigieuze concerten en culturele initiatieven van Kinshasa plaatsvinden. Het is gelegen aan de Avenue de la Gombe, in de gelijknamige gemeente. Het Institut Français de Kinshasa wordt momenteel gerenoveerd en zal worden gebruikt voor de wedstrijd digitaal ontwerpen.

Nationaal Museum

Het Nationaal Museum van de DR Congo (MNRDC) is gebouwd in 3 jaar, tussen juli 2016 en juni 2019, en ligt aan de Boulevard Triomphal op nummer 4422, in de gemeente Lingwala. Het is gewijd aan de culturele geschiedenis van talrijke etnische groepen en de geschiedenis van het land. Het werd ontworpen met als doel het Congolese culturele erfgoed te bewaren, over te dragen en te promoten.

Het MNRDC beschikt over twee opslagruimtes, drie tentoonstellingszalen (twee permanente en een tijdelijke) met een oppervlakte van 6.000 m2, een souvenirwinkel, een cafetaria, een bibliotheek, een seminariezaal, een conferentiezaal, een polyvalente zaal, administratieve lokalen, een opnamestudio en buitenruimtes.

Het Nationaal Museum van de DR Congo is de plek voor de foto- en schilderwedstrijd.

De kunstenaars die de DR Congo vertegenwoordigen in deze wedstrijden zijn Mbela Mambueni, schilder; Paul Malaba, beeldend kunstenaar geselecteerd voor de discipline digitale creatie; Dan Bosembo, voor verhalen vertellen; Jocelyn Danga, voor nieuwe literatuur; Nisi Mbuta, voor zang; Les Algues, voor creatieve dans; Team Léopard, voor hiphop; de Congolese voetbalfederatie, voor jongleren met ballen; Les Marionnettes du Congo, voor reuzenpoppen; Jasmin Primo Mauridi, voor fotografie; en Cedrick Sungo, voor beeldhouwen.

© CongoForum, 02.06.23 (rk)

Beeld – bron: Radio Okapi/J. Bompengo

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.