Tshisekedi vraagt Congolese regering om budget overheidsinvesteringen te controleren en verbeteren (CongoForum)

KINSHASA – President Félix Tshisekedi heeft in een recente toespraak de regering aangemoedigd om de budgettering van overheidsinvesteringen, in dit geval voor het jaar 2024, te omkaderen en aanzienlijk te verbeteren. Ter gelegenheid van de 100ste vergadering van de ministerraad zei hij dat deze budgettering ook gebaseerd moet zijn op een meerjarenaanpak en dus een perfecte afstemming vereist tussen de investeringsprojecten van de centrale overheid en die van de 26 provincies.

De president benadrukte het belang van publieke investeringsprojecten in de sectoren energie en infrastructuur, die de ‘structurerende sectoren’ zijn. Om dit doel te bereiken, beval hij aan om de publieke investeringsprojecten in het hele land perfect op elkaar af te stemmen en complementair te maken, schrijft Actualité.cd.

“De president heeft de sectorale ministers belast met openbare werken en infrastructuur, en die van watervoorraden en elektriciteit, opgedragen om nauw samen te werken met de provinciale bestuurders via de provinciale afdelingen van hun respectieve administraties. Dit zal helpen om projecten die op korte en middellange termijn kunnen worden uitgevoerd op elkaar af te stemmen en zal de geografische integratie van ons land versterken door middel van weg- en spoorweginfrastructuur”, zei hij volgens de notulen van de vergadering, eraan toevoegend dat deze aanpak zal helpen om het tekort aan elektriciteit, dat nog steeds groot is als gevolg van de bevolkingsaangroei en de aanzienlijke stijging van de energiebehoeften van de industrie, kleiner te maken.

In de begroting voor 2023 heeft de regering van Sama Lukonde het aandeel van de investeringen verhoogd. Deze begroting was 32,7% hoger dan de begroting voor 2022 (11 miljard dollar). Aan het einde van het boekjaar zal de publieke opinie kunnen bepalen wat er is toegewezen aan deze belangrijke sector.

© CongoForum, 05.06.23 (rk)

Beeld – bron: Radio Okapi/Présidence RDC

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.