Zuid-Kivu: WHO geeft steun aan slachtoffers ramp in Kalehe (CongoForum)

KALEHE – De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft dinsdag een extra multidisciplinair team ingezet in het door overstromingen getroffen gebied van Kalehe (Zuid-Kivu). Het doel is om te reageren op de enorme behoeften van gemeenschappen die zwaar getroffen werden en zeer kwetsbaar zijn als gevolg de dodelijke rampen van 4 en 5 mei 2023, aldus de WHO. Dat signaleert Radio Okapi.

Het aanvullende multidisciplinaire WHO-team van een tiental deskundigen staat onder leiding van dr. Amadou Mouctar Diallo, interim-coördinator van de WHO-noodhulp in de DR Congo.

In de streek van Kalehe versterken deze deskundigen de technische en operationele capaciteiten en de coördinatie van de hulpverlening, voegt de WHO eraan toe.

De WHO heeft de plaatsen Bushushu en Nyamukubi al voorzien van acht ton medische steun, waaronder cholerakits, traumakits, medische noodkits en gemobiliseerde medische benodigdheden. Ze is van plan haar aanwezigheid in Kalehe te versterken met specialisten op het gebied van geestelijke gezondheid, gendergebonden geweld, epidemiologisch toezicht, beheer van gezondheidsinformatie, logistiek en communicatie.

Om de verplaatsing van eerstelijnswerkers en humanitaire partners van Bukavu naar Kalehe te vergemakkelijken, kondigt de WHO aan dat er deze week in Bukavu een boot zal aankomen die de door de ramp getroffen regio via het Kivumeer bereikbaar zal maken en mensen in dringende nood zal bereiken. Veel bruggen en wegen werden verwoest of zwaar beschadigd. De boot moet inspelen op dat probleem.

Deze strategie zal de hulpverlening aan de bevolking versnellen en ervoor zorgen dat snel in hun behoeften wordt voorzien.

© CongoForum, 01.06.23 (rk)

Beeld – bron: Radio Okapi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.