Ituri: Oeganda laat minstens 80 Congolese vissers vrij (CongoForum)

BUNIA – De Vereniging van vissers van Tsjomia (Albertmeer), in de streek van Djugu (Ituri), maakte gisteren melding van de vrijlating door de Oegandese zeemacht van minstens 80 Congolese vissers die voordien vastzaten in de Senjojo-gevangenis in Oeganda. De vissers, die volgens Radio Okapi gespecialiseerd zijn in het vissen op een vissoort die bekend staat als ‘Ngasia’, werden beschuldigd van het schenden van de grenzen in het Albertmeer dat wordt gedeeld door de Democratische Republiek Congo en Oeganda.

De Federatie van Congolese Vissers op het Albertmeer (FECOPELAC) meldt dat zowat tien andere vissers nog steeds worden vastgehouden en dat hun vistuig in beslag is genomen door de Oegandese veiligheidsdiensten. De vissers waren op weg naar het uiterste zuidoosten van het meer, waar ze werden opgemerkt door soldaten van de Oegandese zeemacht, die hen arresteerden omdat ze geen visvergunning konden tonen die hen het recht geeft om op het Albertmeer te vissen.

Volgens de Vissersvereniging van Tchomia wordt dit document echter niet afgegeven door de Congolese autoriteiten die verantwoordelijk zijn voor het reguleren van de visserij op het meer. De leiders van de vereniging hebben aan de provinciale regering van Ituri gevraagd om tussenbeide te komen, zodat de vissers worden vrijgelaten en al hun bezittingen en andere werkbenodigdheden terugkrijgen. Nog volgens de de vereniging eisen de Oegandese soldaten dat ze een boete van 150 dollar betalen voor het schenden van de regels en het gebruik van netten met verboden mazen.

De mensenrechten-ngo ‘Coalition associative résolue pour la défense des droits de l’homme’ heeft aan de autoriteiten van deze twee landen gevraagd om dit grensprobleem, dat schade en enorme verliezen veroorzaakt voor de Congolese vissers, op te lossen.

© CongoForum, 06.06.24 (rk)

Beeld – bron: (illustratief), Radio Okapi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.