Unicef ongerust over honderdduizenden kinderen in mijnbouw in Lualaba en Haut-Katanga (CongoForum)

LUBUMBASHI – Meer dan 360.000 kinderen werken in de ambachtelijke mijnbouw in de provincies Lualaba en Haut-Katanga. Dat zegt Unicef in de marge van de ‘DRC Mining Week’ die momenteel wordt gehouden in de stad Lubumbashi.

Volgens Grant Leaty, die Unicef in de DR Congo vertegenwoordigt, moeten de kinderen gevaarlijk werk doen en zijn ze in feite een schakel in de hele keten die kobalt en andere ertsen aanlevert. Leaty heeft het over min of meer 361.000 kinderen in de mijnbouw in Lualaba en Haut-Katanga, aldus Radio Okapi.

Unicef roept de spelers uit de sector op om de aanwezigheid van kinderen in mijnen en de kinderarbeid terug te dringen. “De Wereldbank en de Afrikaanse Ontwikkelingsbank (BAD) hebben een programma om kinderen weg te halen uit de ambachtelijke mijnen. We moeten samenwerken met de sector.” Leaty verwijst naar de reeds bestaande samenwerking met het ministerie van Mijnen, het ministerie van Werk en de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO).

De problemen doen zich zowel in de formele mijnbouw als in de informele sector voor. “Uiteraard wil iedereen de welvaart zien toenemen maar het kan niet dat kinderen sterven in de mijnen”, luidt het.

In twee jaar tijd lukte het Unicef naar eigen zeggen om 70.000 kinderen weg te halen uit mijnen en kwetsbare situaties, in de twee genoemde provincies.

© CongoForum, 14.06.24 (db)

Beeld – bron: Radio Okapi/Grace Amzati

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.