Klimaat

Wanneer het regent in het zuiden en in het noorden een periode van droogte heerst, wat zelden gebeurt, dan zorgt de toestroom uit het zuiden toch voor een constant debiet. Andersom, wanneer er een periode van droogte heerst in het zuiden, dan regent het overvloedig in het noorden en de toestroom uit dat gebied, dat dan wordt overladen met water, voorziet het zuiden in overvloed.

Winden uit allerlei richtingen waaien over het land: de moessons die afkomstig zijn van de Atlantische Oceaan, de passaatwinden die worden aangetrokken door de equatoriale stroming in het noordoosten en de winden uit het zuidwesten, die komen aanwaaien uit de Indische Oceaan.

Het noorden van het land geniet van een evenaarsklimaat dat wordt getypeerd door één seizoen, dat van de regens. Het is het gebied van de moerassen en het oerwoud. De rest van het land kent een droog of vochtig tropisch klimaat, met afwisseling van een droog en een regenseizoen. In het zuiden is het eerder droog en daar vind je vooral grasrijke savanne, met hier en daar ook wel wat bossen. In het centrum en het noordoosten, waar het eerder vochtig is, zie je vooral bosrijke gebieden. In de hoge bergen met de eeuwige sneeuw, heerst een regenachtig, milder klimaat, goed voor dichte bossen en boomachtige savanne (bamboe en struiken).

De gemiddelde temperatuur bedraagt 25°C aan de kust, 24-25°C ten noorden van het Congobekken, in Noord-Katanga, in de twee Kasais en in Beneden-Congo; in de bergrijke gebieden is de gemiddelde temperatuur ongeveer 19°C.

Door deze klimatologische verscheidenheid is er ook een enorme keuze aan landbouwproducten. Naast verschillende soorten hout produceert het land ook katoen, diverse soorten palmbomen, aardnoten, maïsthee, koffie, cacao, maïs, rijst, fruit en groenten die groeien in tropische en gematigde omstandigheden, suikerriet en vele knollen.

Hélène Madinda

(met dank aan de Lessius Hogeschool uit Antwerpen)

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.