23.04.06 ECONOMIE: Koperprijzen naar historisch record (IPS)

Volgens Osvaldo Rosales zat niet alleen koperprijs deze maand duidelijk in de lift. Ook andere grondstoffen boeren momenteel goed. Rosales is de directeur van de divisie Internationale Handel & Integratie bij de Economische Commissie van de Verenigde Naties voor Latijns-Amerika en de Caraïben (ECLAC).
 
Op donderdag 13 april sloot koper op de London Metal Exchange (LME) af op een prijs van 2,81 dollar (2,28 euro) per pond, een nieuw record. De koperprijzen raasden van het ene naar het andere record sinds de grens van 2 dollar per pond een klein half jaar geleden werd doorbroken.
 
Gemiddeld kostte een pond koper dit jaar 2,36 dollar (1,91 euro). Dat is aanzienlijk meer dan in 2005, toen de gemiddelde koers 1,70 dollar (1,38 euro) bedroeg. De prijzen lagen vorig jaar al aanzienlijk boven het niveau van 2001, toen de gemiddelde prijs slechts 0,71 dollar per pond (0,57 euro) was. Sinds het begin van de eenentwintigste eeuw werd koper ongeveer vier keer zo duur.
 
De prijsontwikkeling legt een land als Chili geen windeieren. Chili is de grootste producent en uitvoerder van koper en levert pakweg één derde van de totale wereldproductie. Jaarlijks wordt wereldwijd naar schatting 16 miljoen ton koper geproduceerd. Landen als de VS, Indonesië, Peru, Australië, Rusland, China, Canada en Kazachstan zijn ook belangrijke producenten van koper. Argentinië kan binnen nu en vijf jaar ook een belangrijke leverancier worden.
 
Chili is een netto-exporteur van koper. Maar andere grote spelers, zoals de VS en zeker China, importeren meer koper dan ze exporteren. Hun eigen productie is ontoereikend om de binnenlandse vraag te dekken.
 
Alleen al in China nam de vraag naar koper in 2005 met ruim 33 procent toe. De Chinezen zullen gaandeweg nog meer koper nodig hebben voor hun snel groeiende economie, zegt Osvaldo Rosales. Hij is het oneens met de voorspelling van sommigen dat de prijsstijging de vraag zal vertragen.
 
Onder president Ricardo Lagos (2002-2006) was Rosales de nummer één voor economische betrekkingen op het Chileense ministerie van Buitenlandse Zaken. De deskundige wijst op diverse factoren die de vraag naar grondstoffen aanjagen.
 
Azië speelt een steeds belangrijkere rol in de wereldeconomie. De opkomst van de Chinezen is in dat verband van groot belang. Maar de groei in China heeft ook een gunstige invloed op Japan, de op twee na grootste economie in de wereld. Het bruto binnenlands product van Japan zat veertien jaar lang in een neerwaartse spiraal, maar is nu weer aan het groeien. Ook India, een land met 1,1 miljard inwoners, is net als China flink aan het groeien. De ontwikkelingen in India zullen de vraag naar grondstoffen zeker mee aanwakkeren.
 
De goede prestaties van de Amerikaanse economie leiden ook tot stijgende grondstoffenprijzen. De economie in de VS groeit in 2006 meer dan gemiddeld, hoewel de groei wel iets lager is dan vorig jaar.
 
Alles bij elkaar presteerde de wereldeconomie de afgelopen paar jaar goed. De economische situatie in de Europese Unie is ook aan het verbeteren. Opnieuw een ontwikkeling die resulteert in een grotere vraag naar olie, koper en andere grondstoffen.
 
De koperprijzen profiteren van een verminderd aanbod op de wereldmarkt, dat te wijten is aan een langdurige staking in de grote kopermijn in het Mexicaanse La Caridad. Een verdere stijging van de olieprijzen kan de koperontginning overigens duurder maken.
 
Duurdere olieprijzen zijn met name voor Chili van belang. De Chileense kopermijnen werken nu op aardgas uit Argentinië en Bolivia, maar de gasvoorraden in die twee landen zijn aan het krimpen. Er is dus veel kans dat de Chileense koperexploitanten vroeg of laat moeten overschakelen op dieselolie, waardoor de ontginning duurder wordt.
 
Volgens een rapport van de Chileense kopercommissie zorgen de presidentsverkiezingen in Peru voor zenuwachtigheid op de wereldmarkt. De Peruaanse nationalist Ollanta Humala, die kans maakt om de nieuwe president van Peru te worden, deed immers uitspraken die de toekomstige mijnbouwactiviteiten in het land kunnen beïnvloeden.
 
Humala neemt het in de tweede ronde van de presidentsverkiezingen waarschijnlijk op tegen de sociaal-democraat Alan García, die Peru al regeerde tussen 1985 en 1990. García heeft momenteel een lichte voorsprong op een andere presidentskandidate, de conservatieve politica Lourdes Flores.
 
Peru is één van de landen die hun koperproductie tussen nu en 2010 flink zouden kunnen uitbreiden. Als nieuwe mijnprojecten in zo'n land vertraging oplopen, zal dit ongetwijfeld invloed hebben op de wereldprijzen voor koper.
 
Nu profiteren de koperprijzen voor een deel van tijdelijke fenomenen. Zodra die voorbij zijn, zullen de prijzen wellicht wat gas terugnemen. Toch wordt er getipt op een gemiddelde prijs van zo'n 2,20 dollar (1,78 euro) per pond in 2006. Nog altijd aanzienlijk meer dan de 1,70 dollar per pond waarover de Chileense Centrale Bank in januari sprak.
 
De "koper-boom" heeft tot gevolg dat Chili het jaar zal afronden met een handelsoverschot van 12 miljard dollar (9,7 miljard euro), een nooit geziene prestatie. In 2005 tekende het land een handelsoverschot van bijna 10,2 miljard dollar (8,3 miljard euro) op. (DB/JS)
 
Gustavo González, IPS 23.04.06
 

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.