Ontslag Ilunga effent mogelijk pad voor gebruik Belgisch vaccin tegen ebola (CongoForum)

KINSHASA / BRUSSEL – Dr. Oly Ilunga, die onlangs ontslag nam als minister van Volksgezondheid, verzette zich zoals bekend tegen het gebruik van een tweede vaccin tegen ebola in de DR Congo. Een vaccin dat werd ontwikkeld door het Belgische Janssen Pharmaceutica en het Deense Bavarian Nordic.

President Félix Tshisekedi besloot onlangs om de coördinatie van de strijd tegen ebola zelf in handen te nemen. Hij liet een team van experts vormen onder leiding van Jean-Jacques Muyembe van het Congolese Instituut voor Biomedisch Onderzoek (INRB). Tshisekedi zal toezicht uitoefenen op dit team. Insiders verwachten dat sommige leden uit het nieuwe team ervoor zullen pleiten om het Belgische vaccin ook in te zetten, wat dus werd geweigerd door Ilunga.

De Belgische wetenschapper Peter Piot (London School of Hygiene and Tropical Medicine), die het ebolavirus mee ontdekte, begrijpt niet waarom Oly Ilunga zich kantte tegen het inzetten van het Belgische vaccin. Piot is van mening dat alle mogelijke middelen moeten worden benut om ebola klein te krijgen in Oost-Congo.

Volgens La Libre Afrique leefde Ilunga overigens sinds verscheidene jaren in onmin met zijn vroegere partij, de UDPS. Ilunga werd uit de UDPS gezet nadat hij eind 2016 was toegetreden tot de regering van Joseph Kabila. De UDPS beschouwde die stap als ‘hoogverraad’ vermits Etienne Tshisekedi, de vader van Félix, destijds werd verzorgd in een Brussels ziekenhuis waar Ilunga een hoge functie bekleedde.

© CongoForum, 24.07.19

Beeld – bron: The Bulletin

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.