Joël Kambale: getraumatiseerd na ontvoering maar met verlangen naar een beter leven (CongoForum)

GOMA – De jonge Joël Kambale werd in mei van dit jaar het slachtoffer van een ontvoering. Hij werd gekidnapt in Kiwanja, in de chefferie Bwisha, een deel van het territorium Rutshuru (Noord-Kivu). Nu leeft Joël in de stad Goma maar zijn leven is verre van comfortabel, integendeel. Hij vertelt zijn verhaal aan CongoForum.

« Ik ben nu 16 jaar oud. Eerder dit jaar werd ik ontvoerd in een ander deel van Noord-Kivu. Ik woon nu in de stad Goma maar zonder echte hulp of bijstand. Als gevolg van mijn ontvoering heb ik nu een handicap. Een week lang werd ik in de brousse gefolterd en mishandeld. De ontvoerders hoopten veel geld voor me te krijgen maar dat viel tegen: als klein kind werd ik al wees, mijn vader en moeder zijn er niet meer ».

CongoForum sprak met Joël in de wijk Ndosho, in het westen van Goma. « Sinds mijn ontvoering leef ik zonder veel hoop in Ndosho. Vroeger deed ik wel wat werkjes maar dat is niet meer mogelijk. Ik leef nu zonder echte bijstand ».

Lichtpuntje is dat Joël wel bij een onthaalfamilie mag wonen. Sinds zijn nachtmerrie in de brousser is hij ernstig getraumatiseerd. In de brousse at hij niet als de anderen, en werd hij met de zweep mishandeld alsof hij een dier was.

In Ndosho duwen andere jongeren Joël soms in de marge. Ze vinden dat hij niet thuis hoort in Goma en dat hij maar moet teruggaan naar zijn dorp. « Teruggaan naar mijn dorp in Rutshuru is onmogelijk. Ik ben bang dat mijn ontvoerders zullen terugkeren om zich op mij te wreken. In Ndosho weigeren de jongeren dikwijls om met mij te delen, het doet mij denken aan mijn overleden ouders ».

Joël heeft nooit naar school kunnen gaan. Hij hoopt ooit iemand te leren kennen die bereid is om te sponsoren zodat hij kan studeren. « Ik zou heel graag leren metselen of timmeren enzovoort. Als het me lukt om dat onder de knie te krijgen, heb ik weer hoop, een perspectief in het leven. »

Tijdens het gesprek zit Joël op een steen, zonder een glimlach. Maar hij blijft dromen van een beter en bevredigend leven.

Het dient opgemerkt dat ontvoeringen niet zo zeldzaam zijn in de provincie Noord-Kivu. Ze zijn een onderdeel van de onveiligheid die er in sommige zones heerst. Heel wat families zijn straatarm, en er zijn ook veel weeskinderen. De veralgemeende armoede zou aan de basis liggen van de ontvoeringen, denken de buren van Joël: « De autoriteiten doen niks voor de jongeren, met als gevolg dat sommigen om het even wat verzinnen om aan geld te geraken en te overleven ».

© CongoForum – Paulin Munyagala, 13.08.19

Ben je ook geraakt door het verhaal van Joël Kambale? Wil je hem helpen of een geste doen? Mail naar congoforum.info@gmail.com. CongoForum kan je in contact brengen met inwoners van Goma die de jonge Joël kennen.

Beeld: Joël Kambale (16)
Bron: CongoForum

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.