Ebola: Congo zet tweede vaccin vanaf midden oktober in (CongoForum)

KINSHASA – De Congolese autoriteiten willen vanaf midden oktober een tweede vaccin inzetten in de strijd tegen het ebolavirus. Ebola eiste in het oosten van de DR Congo al meer dan 2.100 mensenlevens.

Het tweede vaccin is afkomstig van het Belgische Janssen Pharmaceutica, een onderdeel van de Amerikaanse farmaceutische groep Johnson & Johnson. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft aangekondigd dat dit vaccin vanaf midden volgende maand zal worden gebruikt in Congo.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO, is blij omdat Congo ermee instemde om ook een tweede vaccin in te schakelen. Dit vaccin zal worden ingezet in zones waar nog geen sprake is van een ‘actieve overdracht van het virus’. Het al langer gebruikte vaccin is een middel van het Amerikaanse Merck.

Bij een eerdere ebola-epidemie in West-Afrika kreeg de WHO veel kritiek van Artsen Zonder Grenzen omdat de organisatie zo traag optrad. Sindsdien werd de manier van werken grondig herzien, luidt het.

Als het over Oost-Congo gaat, heeft AZG de kritiek dat de WHO het vaccin van Merck ‘rantsoeneert’. “Er zijn nu 225.000 mensen gevacinneerd maar dat is veel te weinig”, stelt AZG. “Elke dag kan men 2.000 tot 2.500 personen vaccineren, maar in de praktijk gaat het om 500 tot 1.000 personen”.

AZG is van mening dat de WHO veel te weinig transparant is en wil dat er een onafhankelijk coördinerend comité komt met daarin vertegenwoordigers van de WHO, AZG, het Rode Kruis en Unicef.

© CongoForum, 23.09.19

Beeld : Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO
Bron: Verenigde Naties / WHO

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.