President Tshisekedi praat met Belgische zakenlui (Stampmedia / CongoForum)

BRUSSEL – De Congolese president Félix Tshisekedi heeft op zijn eerste dag in België de werkgeversorganisatie VBO (Verbond van Belgische Ondernemingen, red.) bezocht. Eerder had hij ontmoetingen met vertegenwoordigers van de federale regering en met koning Filip.

Het Congolese staatshoofd moedigde Belgische ondernemers en zakenlui aan om hun koudwatervrees te laten vallen en naar de DR Congo te komen. “De Democratische Republiek Congo is veranderd”, klonk het. “De vreedzame machtsoverdracht tussen mezelf en mijn voorganger Joseph Kabila was een etappe”.

Tshisekedi trachtte zijn nauwe banden met België niet te verbergen. “België is mijn andere Congo”, verklaarde hij. “Ik heb er meer dan de helft van mijn leven doorgebracht. Ik ken alle facetten van België. Ik zal me er altijd thuis voelen”.

Eerst in België

De president wilde België als eerste land in Europa bezoeken wegens de historische banden tussen Congo en België. “Via België hebben we een toegangspoort voor de samenwerking die ik graag wil uitbouwen met de Europese Unie”.

Tshisekedi benadrukte de veranderingen in Congo. Hij had het over “een nieuw Congo dat aan het bewegen en evolueren is”: « We verwachten een vorm van begeleiding van België. Wees niet bang, het beeld dat jullie van Congo hebben verklaart wellicht de terughoudendheid, maar wie gewoon blijft toekijken, mist ook opportuniteiten ».

« We verwachten een vorm van begeleiding van België. Wees niet bang, het beeld dat jullie van Congo hebben verklaart wellicht de terughoudendheid, maar wie gewoon blijft toekijken, mist ook opportuniteiten ». – Félix Tshisekedi

Niet alleen mijnbouw

Bij het VBO werd ook gepraat over diverse projecten om de Congolese economie aan te zwengelen. Tshisekedi beseft dat Congo zich niet mag blindstaren op de mijnbouw. Er zijn ambities in het onderwijs, de gezondheidszorg, de energiesector. Grote investeringen in de waterkrachtdam van Inga kunnen het opgewekte vermogen daar opkrikken van 2.000 naar 11.000 MW, dankzij investeringen van Chinezen en Spanjaarden. De president wil ook de digitale economie in Congo ontwikkelen.

De voorzitter van het VBO is blij met de warmere relaties tussen beide landen. Hij hoopt dat Congo diverse maatregelen zal treffen om het ondernemingsklimaat op diverse vlakken te verbeteren.

Antwerpen en Gembloers

Vandaag, woensdag, bezoekt Tshisekedi Antwerpen, waar hij contacten zal hebben met de diamantsector. Later deze week gaat hij naar de landbouwfaculteit in Gembloers, die verbonden is met de Universiteit van Luik. Hij zal ook privé-ontmoetingen hebben en zijn politieke aanhangers in ons land ontmoeten op de Heizel in Brussel.

Stampmedia / CongoForum – Glodie Mungaba, 18.09.19

Beeld: Félix Tshisekedi
Bron: Présidence RDC – Richard Sapo

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.