Miljoenenstad Kinshasa int maandelijks amper 10 miljoen dollar aan inkomsten (CongoForum)

KINSHASA – De Congolese hoofdstad Kinshasa is bezig met debatten over haar begroting voor 2020. Deze oefening wordt georganiseerd met steun van de Wereldbank, in het kader van het project Profit-Congo.

Kinshasa slaagt er niet in om meer inkomsten binnen te halen, constateert gouverneur Gentiny Ngobila. “Wij kunnen maandelijks amper 10 miljoen dollar aan inkomsten realiseren. Dat is te wijten aan het feit dat sommige maatregelen, bedoeld om geld over te hevelen naar de provincies, niet worden geactiveerd. En ook aan het feit dat er zovele uitdagingen zijn”.

Ngobila wil naar eigen zeggen inspanningen doen om de middelen van Kinshasa uit te breiden. En om meer belastingen, rechten, taksen en heffingen te incasseren.

De vorige gouverneur van Kinshasa, André Kimbuta, mobiliseerde nooit meer dan 120 miljoen dollar per jaar, terwijl er werd gemikt op een jaarbegroting van 300 miljoen, schrijft Desk Eco.

De huidige gouverneur, Ngobila, vraagt aan het middenveld om zijn rol ten volle te spelen opdat de autoriteiten maximaal zouden rekening houden met de noden van de inwoners. Hij wil ook dat de burgemeesters van de diverse gemeenten van Kinshasa de transparantie vergroten en meer rekenschap afleggen aan hun burgers.

Het begrotingsoverleg voor Kinshasa zal tien dagen duren. Bedoeling is om af te ronden op 28 oktober 2019. De provinciale assemblee zou uiterlijk op 15 november moeten stemmen over een voorstel van begroting voor 2020.

CongoForum, 21.10.19

Beeld: gouverneur Gentiny Ngobila
Bron: Diacenco

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.