Radio is waardevol instrument om vrede te versterken in post-conflictgebied (CongoForum)

GOMA – Radio kan een waardevol instrument zijn bij de heropbouw van de vrede in een post-conflictgebied. Maar veel van de Congolese leiders en vredesonderhandelaars hebben dat gegeven tot nu toe genegeerd. Veel gebieden in de Democratische Republiek Congo hebben nog nooit een radiozender gehad, hoewel de radio, als massacommunicatiemedium, enorm zou kunnen helpen om bijvoorbeeld het bewustzijn van een gemeenschap te vergroten.

Idealiter zouden radiozenders beschikbaar moeten zijn over heel Congo. Vooral in het oosten van het land waar heel wat gewapende groepen actief zijn, zouden radiostations kunnen helpen om conflicten vermijden of de escalatie ervan kunnen helpen tegen te gaan door het uitzenden van berichten over vreedzaam samenwonen, vredesopbouw en ontwikkeling. Nog altijd sluiten te veel jongeren zich aan bij gewapende groepen met de hoop op een beter leven; ze zetten die stap door een gebrek aan informatie.

In Kabare, een territorium in Zuid-Kivu bijvoorbeeld, worden nog verschillende dorpen getroffen door territoriale en etnische conflicten. Volgens studenten communicatiewetenschappen uit dit gebied zou de komst van een radiozender een enorme hulp kunnen zijn om te communiceren met lokale gemeenschappen. Dit zou de vrede op het grondgebied handhaven of herstellen een stuk gemakkelijker maken. Daarnaast kan radio ook waardevol zijn bij het bestrijden van ziekten en voorkomen van epidemieën. Denk maar aan informatie over de evolutie van een ebola-epidemie en hoe je er tegen te beschermen. Vandaag sterven nog te veel mensen door onwetendheid.

In regio’s waar zich vergelijkbare situaties voordoen, maar wel radiozenders beschikbaar zijn, stelt de bevolking het bestaan van een radiozender enorm op prijs. In Bwito (Rutshuru) of in Masisi in de provincie Noord-Kivu maken radiozenders het voor jongeren mogelijk om journalistiek te leren en eigen uitzendingen te verzorgen.

Toch hebben jongeren in de radiowereld aangegeven dat alle pogingen om ondersteuning te bekomen van de autoriteiten bij het oprichten van een radiozender onbeantwoord bleven. Maar ook de ngo’s lijken de kracht van radio niet naar waarde te kunnen schatten en ondersteunen geen projecten rond het oprichten van een radiostation. Daardoor missen ze een belangrijk communicatiemiddel in de gebieden waar ze actief zijn. In de Congolese grootsteden hebben de bewoners wel vaak toegang tot radio of televisie. Maar het ontbreekt deze lokale stations vaak aan capaciteit of technische middelen om de meer afgelegen dorpen te bereiken.

© CongoForum – Paulin Munagala, 28.10.19 (evw)

Beeld: een gemeenschapsradio in Congo
Bron: UNDP

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.