Gouverneur van provincie Centraal-Kasaï in het vizier van Kinshasa (CongoForum)

KINSHASA – Martin Kabuya, afkomstig uit de rangen van het FCC van Joseph Kabila en voormalig lid van de UDPS, werd op dinsdag 25 februari gehoord door een missie van de vice-premier belast met Binnenlandse Zaken en Beveiliging, met name over een geval van marteling door de politie vorige week in zijn officiële woonplaats. De gouverneur van de provincie Centraal-Kasaï wordt ook genoemd in diverse schandalen in zijn rechtsgebied, signaleert Radio France Internationale.

Martin Kabuya zou een politieagent uit zijn lijfwacht hebben geslagen die later door zijn collega’s werd gemarteld. De gouverneur kreeg bezoek van een traditionele chef en wilde blijkbaar tonen dat hij het nodige deed om ‘zich te laten respecteren’.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken stuurde een missie om deze aantijgingen te verifiëren. Het slachtoffer van de feiten bracht alles uit en wees de gouverneur met de vinger. De uitgestuurde missie ondervroeg Martin Kabuya. De leden van de missie luisterden naar de gouverneur, die de feiten ontkende en de politie ervan beschuldigde ongedisciplineerd te zijn.

‘Opgezet spel’

Het is niet de eerste keer dat Martin Kabuya in opspraak komt. Midden februari werd hij aangeklaagd door 11 parlementsleden, die beweerden doodsbedreigingen van hem te hebben ontvangen. Volgens Radio France Internationale ontkende Kabuya ook die feiten. Hij sprak van opgezet spel.

Martin Kabuya verzekert dat deze aanval wordt gecoördineerd door een lid van de centrale regering. Die persoon zou dan weer ervan worden verdacht dat hij geld in eigen zak stak dat bedoeld was voor werken in Centraal-Kasaï. Van die werken kwam niets in huis, aldus Kabuya.

Marcel Tshipepele, één van de ondertekenaars van de brief waarin Kabuya wordt aangeklaagd, zegt dat de gouverneur zich makkelijk kwaad maakt en alles doet om te doen vergeten dat zijn beheer van de provincie niet veel voorstelt. Tshipepele ontkent dat er sprake is van manipulatie.

© CongoForum, 29.02.20 (rok)

Beeld: Martin Kabuya
Bron: Mediacongo

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.