Duitsland geeft 50 miljoen euro steun voor landelijke gebieden in de Kivu (CongoForum)

KINSHASA – Duitsland trekt 50 miljoen euro uit om 180.000 mensen in landelijke gebieden in de provincies Noord- en Zuid-Kivu te ondersteunen. Dat blijkt uit een persbericht van diverse organisaties van de Verenigde Naties. De Congolezen die steun zullen krijgen, zijn overwegend burgers die aan landbouw doen. Bedoeling is om de armoede terug te dringen.

Dit programma zal worden uitgevoerd door de FAO, het Wereldvoedselprogramm (WFP) en het VN-Kinderfonds (Unicef). Het heeft een looptijd van vier jaar. Er wordt vooral gemikt op kleine landbouwers in Noord-Kivu (Walikale) en Zuid-Kivu (Mwenga en Walungu).

De boeren zullen steun krijgen om hun productie te vergroten en om de geoogste producten beter te managen. Ook inbegrepen in het programma zijn inspanningen om meer inkomstenbronnen aan te boren, de voeding te verbeteren en essentiële sociale diensten te voorzien. Dit alles moet bijdragen tot vrede en stabiliteit in Oost-Congo.

Het sociaaleconomische weefsel in de Kivu werd aanzienlijk beschadigd door jarenlange conflicten, volksverhuizingen en problemen in de landbouw en met het klimaat. Plaatselijke krijgsheren maken vaak misbruik van de kwetsbaarheid van jongeren om ze in te lijven bij gewapende groepen.

De Duitse regering doet al sinds 2017 inspanningen om de situatie in de Kivu te helpen verbeteren. Een al eerder gelanceerde programma wordt dit jaar afgesloten. Het nieuwe programma moet voortborduren op de resultaten van dat oudere programma.

© CongoForum, 05.03.20

Beeld – bron: UN News

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.