Biometrische paspoorten voor de Congolezen: wie wordt er beter van? (CongoForum)

KINSHASA – Organisaties uit het middenveld, zowel Congolese als internationale, zetten grote vraagtekens bij de manier waarop Congo biometrische paspoorten heeft besteld. Het Belgische SemLex moest tot midden juni zulke paspoorten produceren, tegen 185 dollar per paspoort. Een belachelijk hoge prijs, vinden ze bij de campagne « Le Congo n’est pas à vendre ».

Een collectief van 13 organisaties wil hier een zaak van maken en richtte zich al tot het Belgische gerecht, meldt Radio France Internationale. Ook in Congo komen er waarschijnlijk gerechtelijke stappen in dit dossier. De organisaties vermoeden dat de familie van ex-president Joseph Kabila veel geld wil verdienen aan de paspoorten.

Het contract met SemLex loopt dus tot midden juni. Volgens het contract (uit 2015) moest SemLex machines, software, knowhow en databanken overdragen aan de Congolese staat. Maar in de entourage van president Félix Tshisekedi en bij het Congolese ministerie van Buitenlandse Zaken is te horen dat deze afspraak nooit werd uitgevoerd.

Gevolg: niemand in Congo kan de productie van de paspoorten overnemen. Zelfs niet de Munt bij de Congolese centrale bank (BCC). In de omgeving van Tshisekedi en bij Buitenlandse Zaken wordt gezegd dat er geen sprake van kan zijn om een nieuw contract met SemLex af te sluiten. Maar SemLex zou wel tot eind 2020 kunnen blijven produceren, in afwachting van een oplossing.

Belofte van Tshisekedi

Bij de campagne « Le Congo n’est pas à vendre » en haar bondgenoten klinkt het dat president Thisekedi de belofte moet nakomen die hij deed tijdens de kiescampagne. Hij beloofde namelijk dat hij de paspoorten goedkoper zou maken voor de Congolezen.

De organisaties willen nu dat het dossier voor de rechter wordt gebracht. In 2017 berichtte het persagentschap Reuters overigens dat een vennootschap in de Verenigde Arabische Emiraten, LRPS, volgens het gesloten contract 60 dollar zou incasseren op de 185 dollar per paspoort.

Sommigen denken dat de strijd over de vraag of het contract met SemLex wel of niet wordt vernieuwd nog niet is beslecht.

De mensenrechtenkoepel FIDH en Unis, de organisatie van klokkenkluider Jean-Jacques Lumumba en zowat 50 houders van een Congolees paspoort hebben zich burgerlijke partij gesteld in een procedure tegen SemLex, die dateert van 2017. Zij gaan uit van feiten van corruptie. Weldra zou ook in Congo klacht worden ingediend.

© CongoForum, 14.05.20

Beeld – bron : Pinterest

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.